Ibland drabbas vi av sjukdomar, Tsunamis, ekonomiska kriser och inbördeskrig som hindrar oss från att uppnå vad vi vill. Men betydligt oftare är det falska föreställningar som står i vägen för att vi ska nå vår fulla potential.

Jag tänker inte låtsas att jag är någon psykolog med en unik kunskap om ditt undermedvetna (det är jag inte), men efter att ha ”slagit i framgångstaket” flera gånger själv, läst böcker om framgångsrika män och umgåtts regelbundet med personer som upplevt detta, vågar jag gissa att det är ett problem för de flesta människor med höga ambitioner.

I den här artikeln vill jag fokusera på fyra föreställningar varav någon du som läsare sannolikt kämpar med (vare sig du är medveten om det eller inte) och varför jag misstänker att dessa bygger på falska grunder.

Jag förtjänar det inte

Om jag fick lära mig allt som finns att veta om dig som läser kanske jag skulle anse att du ”förtjänar” att bli framgångsrik, eller kanske inte. Men vad som egentligen spelar någon roll är om du anser det. Om vi ser på världen som den faktiskt är kan vi iaf konstatera att väldigt många moraliskt tvivelaktiga människor är väldigt framgångsrika vad gäller pengar, relationer och status.

Många av dessa människor har levt så omoraliskt, att jag finner det högst osannolikt att du som läser detta skulle vara mindre förtjänt av framgång än dessa personer. Detta kan låta flummigt, men pröva att se dig själv i spegeln och säga högt ”jag förtjänar framgång”, om det känns obehagligt när du säger detta, kan du sannolikt behöva arbeta på att stärka din självkänsla (länk).

Sanningen om självkänsla – identitet och potential – Maskulint.se

Så får du självförtroende som en rockstjärna – Maskulint.se

Jag är inte tillräckligt smart

Jag är inte någon som tror på magiskt tänkande eller att min mamma var bokstavlig när hon sa ”du kan bli vad du vill”. Däremot vågar jag påstå att du som läser detta sannolikt har en enormt större potential än vad du själv tror. Du kanske inte har den kompetens som krävs just nu för att uppnå vad du vill, men det kan du göra något åt genom att utbilda dig själv, och det har aldrig i mänsklighetens historia varit lättare att hitta information än vad det är just nu.

Men att vara smart är inte samma sak som att vara kompetent, nu kanske du som läser detta i själva verket är en komplett idiot, men jag tvivlar starkt på det, varför då? För de få människor jag mött som jag skulle klassa som kompletta idioter skulle aldrig läsa en artikel som denna eftersom de tror att de redan vet allt.

Jag är inte en sån som….

Jag kan säga helt uppriktigt att jag inte var en person som åt måttligt eller tänkte särskilt mycket på min vikt, men det hindrade ändå inte mig från att anlita en coach som kunde visa mig hur jag gör för att bli en sådan person, sedan dess har jag i skrivande stund gått ned över 26 kilo på fem månader. Jag var definitivt inte den utåtriktade killen i klassen som tyckte om att stå i centrum och hålla tal eller dylikt. Men efter att jag gick med i den lokala teaterföreningen och lärde mig att uppträda på scen, blev det början på en lång karriär av att stå och hålla tal och föreläsningar.

Du förstår säkert min poäng vid det här laget, och vi har skrivit dussintals artiklar på den här sidan om just det här ämnet, eftersom vi finner det vara en av de mest frustrerande och korkade idéer som hindrar män från att leva fullt ut. Okej du kanske är naturligt predisponerad till att vara mindre utåtriktad än många andra, men NEJ – det betyder inte att det inte är något du kan lära dig, om du verkligen vill (läs första stycket om ”vad du förtjänar” i den här artikeln igen).

Jag har inte tid

Återigen, om du vill hitta exempel på människor med extremt många åtaganden, ensamma fyrabarnsmammor, studenter som jobbar extra på helger och kvällar, män och kvinnor som bor ute i obygden och måste resa flera timmar varje dag för att jaga sin passion, och så vidare, kan du hitta fler exempel än du kan räkna om du bara söker efter dem.

Ett mer sanningsenligt påstående skulle kunna vara ”jag vill inte ha det jag påstår att jag vill ha, tillräckligt mycket för att göra vad som krävs för att nå det” och detta är ett betydligt större problem, i så fall behöver du lista ut vad som är ditt syfte med livet (länk) och vad du verkligen brinner för, därefter kan du börja arbeta på det.

Meningen med livet – vägen till ett meningsfullt liv – Maskulint.se

Alla vi som skriver för den här sidan som du nu läser på har extremt många åtaganden utöver att skriva här, flickvänner, barn, heltidsjobb, sidoprojekt, daglig styrketräning, meditation, yoga och mycket mer. Är det ibland väldigt svårt att få allt att gå ihop? Definitivt ja, hindrar det oss från att leva vår passion? Inte ett jävla dugg, vi älskar det vi gör alldeles för mycket.

Vilka falska föreställningar hindrar dig från att uppnå vad du vill i livet?

Att bara läsa denna artikel kommer inte automatiskt ta död på alla dina underliggande falska värderingar i livet, men förhoppningsvis kan den hjälpa dig att börja identifiera och ifrågasätta dem. Vi vill gärna veta mer om vilka falska föreställningar som du kämpar med att övervinna? Vilka har du kämpat med tidigare och övervunnit? Lämna en kommentar här eller på någon av våra andra sociala medier som Twitter eller Instagram.