Genom att göra dig oberoende av externa faktorer kan du uppnå mer frihet. Dessa faktorer kan komma i en rad olika former, och jag gör här igenom några av dem. Om du kommer på fler, kommentera gärna och förklara hur du tänker.

Frihet är en utopi

Först och främst vill jag slå fast att frihet är en utopi. Oavsett hur mycket mer frihet som kommer in i våra liv, kommer vi aldrig att fullt ut känna oss fria. I någon mån finns det alltid en begränsning som håller oss tillbaka, och detta är ingenting att gräma sig över. Om det inte fanns begränsningar skulle det inte finnas något att arbeta på.

Vad är då vitsen med frihet? I mångt och mycket kan det vara tryggt och skönt att slippa ansvar, slippa göra allt själv och helt enkelt bara sjunka tillbaka och göra sin grej. Behovet frihet står helt klart i motsatsförhållande till trygghet, och det varierar med person. Någon grad av frihet är ändå behövlig oavsett vem du är, vågar jag hävda.

Oberoende av pengar

”Den som står i skuld är icke fri” sa den gamle sossestadsministern Göran Persson, och det kan vara det vettigaste han sagt. Den som har stora lån kommer att vara bunden och beroende för en lång tid framöver. Denna ekonomiska börda handlar inte bara om pressen att ”leverera” pengar regelbundet för att amortera, det är även en psykisk press.

Ekonomiskt beroende är något som många vill bli fria från, men många missar den egentliga innebörden. Ekonomiskt oberoende handlar inte nödvändigtvis om att ha ett berg av pengar, utan att inte vara beroende av att driva in pengar. Den som lever för 50 öre per dag och får 50 öre per dag i ränta från banken är ekonomiskt oberoende.

Lösning: Se till att ta så få lån som möjligt. Sträva efter att hålla nere alla utgifter till ett minimum.

Fri från behovet av bekräftelse

Instagram översvämmas av plutande tjejer som vill ha likes på sina foton, men jag ser ett flertal män som jobbar på samma sätt. Sällan i form av plutande munnar, tack och lov. Men det kan handla om att få en klapp på axeln för en långrunda på cykeln, snickeriarbete väl utfört eller något annat som har med en prestation att göra. Nå, jag ser även uttryck för osäkerhet och fiskande efter ”du duger som du är”, precis som tjejerna sysslar med. Detta är bara några exempel.

Är det dåligt att vilja ha likes för att du har lyft skrot? Nej, egentligen inte. Du kan ju faktiskt inspirera andra med din prestation. Men om belöningen i att prestera för din egen skull inte är nog, då bör du fundera över vad som driver dig och varför. I min mening ska folk inte få beröm för lättvindigt, och den som dagligen tar 100 kg i bänk ska inte få beröm förrän han lyckas nå en ny nivå.

Lösning: Hitta rösten i dig själv om driver på, och sträva efter att visa den vem som bestämmer. Undvik att posta saker på Facebook om det är för att få bekräftelse. Rent skryt är en annan sak – det kan du gott reta folk med.

Fri från beroende av droger

Snusar du? Röker? Dricker? Äter för mycket onyttig mat eller socker? Att detta är dumt behöver jag inte nämna. Problemet är att vi ”unnar” oss, och att vi gör det alltför lättvindigt. Själv har jag svårt att låta bli cigarrerna här hemma, men strävar efter endast unna mig dessa vid festliga tillfällen. Ändå är hjärnan ständigt aktiv och söker ursäkter för att fira. ”Du var duktig på jobbet idag, ta en cigarr”.

Lösning: Se till att inte ha några godsaker hemma. Evolutionen har gjort så att vi äter och roffar åt oss när det finns tillgång, vilket det inte alltid gjorde under jägar- och samlartiden. Idag finns det ett överflöd av allt, och det är inte konstigt att människor drabbas av välfärdssjukdomar.

Oberoende av myndigheter och samhället

Lever du på bidrag? Bor du i en bostad som sköts eller ägs av någon annan? Detta gör dig direkt beroende av andra människor. Det kan vara ekonomiskt, och det kan vara att du helt enkelt inte har kontroll över saker och ting. Prepper-communityn, hur galna de än må vara i vissa fall, strävar efter att vara redo för svåra tider i så stor utsträckning som möjligt.

För mig finns det mycket att lära av preppers. Men medan de förbereder för apokalypsen, söker jag deras kunskap i att vara självförsörjande. Det är alltjämt en dröm jag bär på, att bli självförsörjande. Planen är, som nämnts tidigare, att samla en grupp med pålitliga och kompetenta män+familjer för att skapa en by tillsammans.

Lösning: Läs på om hur du kan bli mer självförsörjande.

Oberoende av kvinnor

Ja, handen på hjärtat så är det ett vanligt manligt problem: kvinnor. De behöver oss, men vi behöver dem också. Och det är trevligt med sex, något de vet att vi tycker och därmed utnyttjar. Läs mer i artikeln om kvinnors sexuella strategier. När vi tittar på statistiken för Maskulint och på de meddelanden vi får från olika män, är det oftast sådant som har med relationer och kvinnor att göra.

Så hur kan du bli oberoende av kvinnor? Du kan ju investera i en sexrobot, kastrera dig eller bli munk. Nej, skämt och sido handlar detta om att hitta vägar att få bort hennes makt från dig. Detta genom att du helt enkelt slutar söka hennes bekräftelse, och tar en joggingtur eller ett gympass istället för att förnedra dig med att tigga sex. Läs No More Mr Niceguy.

Lösning: Träna på att ta ett nej, och att gå oberörd därifrån. När du blir bra på detta kommer hon att bli orolig över att förlora dig, och då löser sig detta lilla problem av sig självt.

Friheten från andras agenda

Den högsta formen av frihet är att bestämma själv över sitt liv. En ganska blygsam önskan, som kan vara nog så svår att uppfylla med allt som begränsar dig runtomkring. Det rör sig om allt från pengar till andra människor, och dina egna behov. Jag personligen sätter stort värde i att bestämma hur min dag ska se ut, hur min planering ska vara och om andra personer kan störa mig eller inte. Här kan du läsa mer om hur du uppfostrar andra till en god kommunikation.

Lösning: Genom att sätta tydliga gränser och vara konsekvent kommer andra personer att se att du inte tar någon skit. Gör störandet av dig till ett mentalt minfält för alla som vågar försöka.