Med utgångspunkt från en av mina favoritfilmer från 80-talet, försöker jag tackla frågan om varför så många män förlorar sitt driv efter en viss ålder? Och hur vi kan få tillbaka den.

Alla män födda under åttio eller nittiotalet vet vilken film jag hämtat inspiration från till rubriken för denna artikel. Men för resten som är födda på tvåtusentalet eller levt under en sten de senaste trettio åren ger jag en kort sammanfattning av Rocky 3 (spoilervarning). Boxningsmästaren Rocky Balboa bestämmer sig för att gå en sista match mot sin tuffaste utmanare Clubber Lang, för att visa att han förtjänat sin titel som världsmästare.

Men fram till matchen tar han inte sin träning på fullt allvar, hans gamla tränare Mickey får problem med hjärtat precis innan matchen, och i slutändan förlorar han. Efter matchen dör hans tränare och Rocky kämpar bland annat med skuldkänslor för att han pressade Mickey till att hjälpa honom att förbereda sig för matchen som han förlorat.

En tigers ögon

Efteråt blir han uppsökt av sin gamla nemesis Apollo Creed som han tog titeln av i föregående film, han vill hjälpa Rocky att vinna tillbaka titeln, eftersom han tyckte att Rocky förlorade matchen av fel skäl. Apollo tar med sig Rocky till sina hemtrakter i förorten, där besöker dom hans gamla smutsiga träningslokal, fylld av unga vältränade män som kämpar för sin chans.

Apollo säger ”ser du hungern i deras ögon Rocky, det var den blicken du hade när du tog titeln från mig, en tigers ögon. Du måste få tillbaka den hungern”.

Varför förlorar vi vår hunger?

Många män i min ålder och uppåt har förlorat den hunger som drev dem tidigare i livet (många män har sorgligt nog aldrig ens upplevt den i jantelagens Sverige). En hunger efter att bevisa sig, efter ära, kvinnor, framgångar och att leva ut sin fulla potential. De flesta män som förlorat sin hunger skyller på åldern, oavsett om dom är trettiofem eller femtiofem. Och visst är det så att man förlorar en del av sitt driv allteftersom man åldras, särskilt om man inte tar hand om sig.

Men med den kunskap vi har idag om kost, träning och modern medicin, ser jag ingen anledning till varför en man inte borde sträva efter att nå sin fulla potential oavsett ålder. I de flesta fall tror jag det handlar betydligt mer om andra orsaker.

Vi blir bekväma och självbelåtna

Jag tror det finns en oskriven uppfattning i vår kultur om att vårt mål som vuxna män är att skaffa ett stabilt jobb, fru och barn samt villa och Volvo. Därefter är du ”klar” och dina enda tillåtna nöjen utöver att vara med familjen, är att se på fotboll med polarna eller möjligtvis gå på afterwork och ta ett par öl med kollegorna ibland. Givetvis kan bildandet av en familj vara en välsignelse, och en öl med polarna emellanåt är inte fel heller. Men…. Är det allt?

Vi anpassar inte vår träning och kost efter vår ålder

Rätt kosthållning och träning är viktigt oavsett ålder, skillnaden när vi blir lite äldre är att slarv med dessa saker kostar oss mer. Vi lägger lättare på oss övervikt, skador och sjukdomar. Och det tar längre tid för oss att komma tillbaka efter en lång period av inaktivitet eller dålig kost. Men för män som äter bra, tränar regelbundet och sover ordentligt, är det inte omöjligt att ha en fysik och hälsa i sextioårsåldern som de flesta trettioåringar bara kan drömma om.

Jag känner flertalet män mellan femtio och sextio som fortfarande attraherar unga vackra kvinnor, som startar företag och reser runt i världen och sparkar röv. Som Rockys tränare Mickey säger i filmen ”jag tror att människor dör när de egentligen inte vill leva längre”.

Vi är mer rädda för att förlora vad vi har än att nå nya höjder

I en stark scen från filmen blir Rocky konfronterad av sin hustru Adrian om varför han förlorat sin kämparglöd. Till slut erkänner Rocky för henne vad som egentligen är problemet. För första gången i sitt liv är han rädd, när han började boxas slogs han bara för sig själv. Nu har han sin fru, barn och en karriär, kändisskap och pengar att tänka på.

Då svarar Adrian insiktsfullt, att de kan leva utan en massa pengar, ett stort hus, dyra prylar eller kändisskap. Men om han inte tränar fullt ut och ger allt han har i denna match, kommer han alltid undra ifall han hade vad som krävdes. Med tiden kommer han bli bitter, och det kan varken hon, han eller deras barn leva med. Rocky svarar ”och om jag förlorar?”, Adrian ”då förlorar du utan ursäkter, och utan att behöva undra, och det kan vi leva med”.

Hur får vi tillbaka vår hunger?

Som med alla åtaganden i livet måste vi vilja förändras för att lyckas. Jag tror tyvärr att de flesta män är obotliga soffpotatisar som skulle fnysa åt den här artikeln. Men du som läser detta tillhör inte dem, då hade du inte besökt denna sida. Men att vilja förändras är bara början, därefter kommer den verkliga utmaningen, som jag själv kämpar med dagligen.

Ta dig ur din bekvämlighetszon, skapa utrymme för förändring

De flesta män skyller på bristen av tid, för att de inte tagit tag i sina liv. Men när du frågar samma män ifall de sätt senaste avsnittet av Game of thrones? Svarar de ofta entusiastiskt med att dom sett alla säsonger, och ger därefter tips på tre eller fyra till serier som de slukat senaste halvåret. Detta avslöjar att det egentligen inte handlar om brist på tid, det handlar om brist på motivation.

Om vi skippar tv-serierna, slösurfande på nätet och att dricka öl med polarna, då finns det helt plötsligt gott om tid. Mer om hur du blir produktiv här. Men för att orka förändras måste vi först optimera vår hälsa.

Optimera din hälsa

Många män tar inte tag i sin dåliga hälsa eftersom det tar tid och kostar pengar. Men hur mycket tid och pengar har dom inte lagt på att förstöra sin hälsa? Det handlar om prioriteringar. För att uppnå en optimal hälsa måste vi få ordning på vår sömn, matintag och träning, börja med att läsa min guide för att bygga storlek och massa på gymmet eller hemma. En annan viktig faktor är att optimera våra testosteron-nivåer.

Lågt testosteron kan ligga bakom många vanliga hälsoproblem män tampas med som; övervikt, depression, benskörhet, potensproblem och även allvarligare tillstånd som problem med hjärtat. Läs vår artikelserie om testosteron här.

Kämpa för något högre och förutse potentiella motgångar

För att skapa incitament för förändring behövs såväl morötter som piska. Några morötter för män är; bättre sexliv, bättre ekonomi, mer ork för att umgås med vänner och familj, bättre självförtroende. En piska kan vara: oro för att dö i förtid, hur kommer det påverka dina föräldrar, syskon eller dina eventuella barn? Vad händer om en ekonomisk kris kommer, är du förberedd? Vad händer om din fru lämnar dig för någon annan? Kommer du vara attraktiv på dagens sexuella marknad?

En annan aspekt av att vinna tillbaka sin hunger är mer filosofisk. Hur kommer folk att minnas dig när du dör? Är du ett föredöme för nästa generation? Är du den bästa man din flickvän/fru kan få? Har du påverkat ditt samhälle mestadels positivt eller negativt? Vi rekommenderar följande artiklar för att reda ut några av dessa frågor:

Stoicism kan hjälpa dig
Friedrich Nietzsche – en inspiration för alla män
Fördelar med att leva spartanskt
Välj din kulle att dö på
Tre saker alla män behöver som vi glömt bort