Har du hört analogin om krabborna i hinken? Den går ut på att krabbor i en hink ständigt försöker ta sig ur, men ständigt dras tillbaka ner av de andra krabborna. Misären är gemensam. Bruksmentalitet kallas det här i Dalarna, och nationellt är det mer känt som Jantelagen. Här kommer några enkla råd för hur du blir fri från skiten.

1: Var stolt – inte förenligt med jantelagen

Var stolt över den du är, den du har blivit genom år av utmaningar. Säkerligen har du misslyckats du med, ibland. Men du har klarat dig så här långt. Var stolt över de som uppfostrade dig, och över generationerna före dem. Tillsammans byggde de förutsättningarna till det du nu upplever.

2: Stå för den du är

Ja, ibland tycker man inte som alla andra. Ibland blir alla andra i rummet tysta och tittar förvånat på dig. Korrigerar du då din åsikt så att du passar in bättre? Nej för helvete, du står för den du är. Gissa vad, de andra kanske blev tysta av beundran. Kanske visar de inte sin beundran. En sak är dock säker: en man som står för sin åsikt vinner respekt, även hos motståndare.

3: Stå för dina misslyckanden

Släta inte över misstag och misslyckanden – äg dem! Var tydlig med vad du lärde dig, och hur du ska ta din nyvunna kunskap vidare.

4: Skratta ibland

Den som inte är seriös med sitt liv har jag ingen respekt för, men jag har inte heller någon respekt för den som inte kan skoja och skratta ibland. Framförallt åt sådant som det är ”fel” att skoja om. Slappna av. Vi ska alla dö, och vissa förr snarare än senare – låt oss vara ödmjuka inför denna vetskap.

5: Omge dig med rätt personer

Om du är förbannad på bittra och gnälliga arbetskamrater – fastna då inte i gnäll över deras gnäll. Leta på konstruktiva bröder som kräver mycket av dig, men som också stöttar när det behövs. Välj vargar till flocken istället för krabbor i hinken.