Framgångar föder oftast fler framgångar, medan motgångar ofta leder till fler motgångar. I den här artikeln förklarar jag vad detta beror på, och hur du kan använda den så kallade Matteuseffekten till din fördel.

Följande utdrag ur Matteusevangeliet 25:29, är vad som gett upphov till vad som kommit att kallas Matteuseffekten ”Var och en som har ska få, och det i överflöd, men den som inget har ska bli fråntagen också det han har”. Även om denna lag kommer från bibeln har dess orsaker ingenting med Gud eller andlighet att göra. Det handlar om mänsklig psykologi.

Matteuseffekten för pengar

I en intervju med den kända sociala entreprenören Richard Branson sa han följande ”jag har svårt att spendera pengar när jag reser, överallt jag kommer vill människor bjuda mig på hotellrum, middagar och allt möjligt”. Förklaringen till detta är enkel, människor vill bli förknippade med Bransons framgångar. Om han bor på deras hotell kommer andra förknippa hotellet med honom. Och ifall de bjuder honom på en tjänst kommer han troligtvis att tala väl om dom.

Matteuseffekten för framgång med kvinnor

Kvinnor ser ofta på män som de ser på produkter. Om många kvinnor har testat en produkt och gillar den, är det troligtvis en bra produkt. Det här beteendet kallas ”pre-selection”. Detta är en anledning till att män som redan har tillgång till sex med många kvinnor lättare drar till sig fler kvinnor. Men kvinnor kommunicerar ofta mer subtilt än män. Därför fungerar inte denna effekt om en man går runt och skryter om hur många kvinnor han legat med, det har motsatt effekt.

Kvinnor ser däremot om andra kvinnor visar intresse för honom, om han verkar erfaren med kvinnor och så vidare. Faktorer som social status, ett brett kontaktnät eller kändisskap kan vara andra indikatorer.

Den negativa sidan av Matteuseffekten

Om du är oerfaren med kvinnor och det märks, tänker kvinnor när dom ser dig att du måste vara oerfaren för att andra kvinnor inte vill ha dig. Med andra ord ”det måste vara något fel med honom”. Vilket försämrar dina chanser att träffa kvinnor. Samma sak om du startar ett företag som inte hunnit bli framgångsrikt, det kan leda och till att kunder och investerare tvekar inför att göra affärer med dig, vilket leder till en negativ spiral.

Hur du använder Matteuseffekten till din fördel

Ofta upplevs Matteuseffekten som ett moment 22, hur ska jag kunna vinna framgångar om jag inte redan är framgångsrik? Svaret till detta handlar framförallt om två saker förknippat med ditt sätt att tänka:

– För det första, se inte dina vinster eller resurser som din främsta tillgång. Fokusera istället på din potential. Om du inte redan har en miljon på kontot, men du vet hur du uppnår detta och du arbetar för att komma dit, kan du använda det till din fördel. Om du arbetar hårt på att uppnå ditt mål och du litar på din potential kommer det att lysa igenom, och leda till att andra vill hjälpa dig på vägen.

– För det andra, fokusera på att kultivera tacksamhet. Om du känner dig tacksam för vad du redan har kommer det få dig att må bättre och förbättra ditt självförtroende. Detta leder i sin tur till att andra kommer att uppfatta dig som framgångsrik. Troligtvis har du mer att vara tacksam för än vad du tror. Din hälsa, att du bor i ett land med fred och demokrati osv. För en journal varje dag med minst tio saker du är tacksam för. Acceptera den du är medan du arbetar för att bli den man du du vill vara!