Andlig och mental utveckling

Hur du bygger energi och uppnår State

Du har säkert hört uttryck som ”han var i zonen”, ”jag fick bra vibbar av honom”, ”Den killen har hög energi”. Men vad innebär detta? Och hur kan du uppnå dessa tillstånd?

Motivationscoachen Tony Robbins står och hoppar på en studsmatta inför ett tal, Dwayne ”The Rock” Johnson pumpar biceps inför en filmscen, en fotbollscoach står och skriker på ett lag inför en match som om de var på väg ut i krig. Dessa är exempel på män som försöker uppnå State och hög energi för sig själv eller andra. Du har säkert gjort något liknande inför en arbetsintervju eller en dejt, ställt dig framför spegeln i badrummet, tittat dig själv i ögonen och sagt ”ok, jag klarar det här”.

Intuitivt förstår vi att vårt sinnestillstånd och energi är viktigt för att prestera vid viktiga tillfällen, men de flesta verkar inte förstå vikten av detta i deras vardag, eller långsiktigt för deras hälsa och välmående.

Vad menas med att befinna sig i State?

Inom Manosfären talar vi ofta om “State” och syftar på sinnestillstånd, oftast i samband med att träffa och förföra kvinnor, men även i många andra sammanhang. Med hög energi menar vi någon som verkar motiverad, framåt, aggressiv (på ett positivt sätt). Det mest kända exemplet var i senaste presidentvalet i USA när Donald Trump sa i en debatt till Jeb Bush att han har ”låg energi”.

Trots att det är en ganska ovanlig beskrivning fattade människor på en gång vad han menade. Medan Trump framstod som ”hungrig”, självsäker och stark, framstod Bush som trött, omotiverad och svag. Vi har ofta svårt att sätta fingret på det, men vi känner igen det när vi ser det. Hög energi är inte samma sak som State, men ofta en förutsättning för att nå dit.

Hög energi för välmående, State för förtroende och auktoritet

När du befinner dig på en fest är det oftast den som har högst energi andra flockas omkring. Människors beteenden är ofta ”smittsamma”. Det är som talesättet säger ”Du blir som de fem personer du umgås mest med”. Studier visar till exempel att om du umgås med överviktiga människor ökar risken för att du kommer gå upp i vikt. Vi vill umgås med människor med hög energi eftersom det hjälper oss att höja vår energi.

När någon befinner sig i State framstår dom som mer självsäkra, att dom har flyt, att dom vet vad dom håller på med. Ibland kan State vara så effektivt att någon som egentligen inte vet vad dom gör framstår som mer kvalificerade än dom är. Som redan nämnt är detta särskilt effektivt med kvinnor, eftersom de spanar efter kongruens, stabilitet och självsäkerhet i en man.

Att ha hög energi är inte samma sak som att vara gapig eller neurotisk

En del missförstår hög energi med att vara gapig, prata mycket eller att vara neurotisk. En man kan vara tyst, samlad och introvert och fortfarande utstråla hög energi och intensitet. Se valfri film med Clint Eastwood i huvudrollen, när han står tyst och kisar med ögonen samtidigt som han förhör någon skurk, kan man skära spänningen i luften med en kniv. En artist som Leonard Cohen sjunger med en ofta lugn, mörk och sammetslen stämma, men rösten förmedlar samtidigt kraft och spänning.

Faktum är att de mest gapiga och gestikulerande människorna ofta förmedlar lägst energi av alla, de framstår som nervösa, instabila och ibland till och med desperata. Deras energi liknar mer gammalt krut eller en motor som tjuter men behöver mer olja och bensin.

Triggers och genvägar till state

Idag talar vi främst om hur en trigger kan påverka oss negativt. Vår alarmklocka ringer inte på morgonen, vi kommer försent till jobbet, blir stressade och så är hela dagen förstörd. Eller vi sitter och äter lunch medan vi scrollar på Twitter när vi ser någon uttrycka en åsikt som gör oss förbannade, därefter tar vi med oss den ilskan tillbaka till jobbet, andra känner av den och så har vi startat en negativ spiral.

Ofta hamnar vi även i ett dåligt State för att vi har låg energi. Grannen väsnades på natten så att du inte kunde sova, morgonen därpå är du extremt trött, du försöker ta igen detta genom att hälla i dig extra mycket kaffe vilket gör dig nipprig och lättretlig. Som jag skrev tidigare är hög energi oftast en förutsättning för att uppnå State.

Men på samma sätt som en trigger kan få oss att hamna i ett negativt State, kan en trigger hjälpa oss att hamna i ett positivt State. Några exempel:

  • Du läser en positiv kommentar som är i linje med dina ideal, det ger dig hopp inför framtiden och dagen känns lättare.
  • Du slår på radion och råkar höra en låt du förknippar med ett positivt minne vilket triggar flera andra positiva minnen.
  • Någon ger dig beröm för din frisyr eller klädsel vilket leder till en spiral av positiva tankar om dig själv.
  • Du missar bussen, då dyker en vän upp i en bil och erbjuder dig skjuts. Du tänker ”det här måste vara min dag” vilket ofta leder till en självuppfyllande profetia.

Bygg energi, var vaksam på din State och skapa positiva triggers

Det viktigaste du kan göra för att skapa förutsättningar för State är att upprätthålla en hög energi, detta gör du genom att äta ren och riktig mat, sova ordentligt, meditera regelbundet, träna och läs positiv uppbyggande litteratur (besök vår läslista). Undvik snabba energihöjare som kaffe och socker som ger dig en snabb kick, men ofta en lika snabb krasch ett par timmar senare. Aktivera istället kroppens egna humör och energihöjare genom rörelse, en rask promenad eller armhävningar. Eller gå till en avskild plats för en kort meditation.

För att snabbt komma i State kan du använda dig av tekniker som praktiseras inom NLP (Neuro Lingvistic Programming) populariserad av motivationscoachen Tony Robbins. Detta gör du genom att skapa egna positiva triggers istället för att vänta på att dom ska dyka upp. Här är några exempel:

  • Skapa en lista på dina bästa egenskaper och framgångar. Läs dessa regelbundet, framförallt när du befinner dig i ett negativt State.
  • Gör en spellista på Spotify med låtar som du förknippar med positiva minnen och mål inför framtiden.
  • Gå till en avskild plats och ställ dig i en superman-posering i några minuter. Jag vet att det låter astöntigt, men det finns forskning som visar att det höjer ditt testosteron.
  • Skapa ett nytt narrativ för att ta dig igenom saker du avskyr. Om du ska deklarera kanske din första tanke är ”fy fan vad tråkigt”. Men pröva att säga till dig själv ”fan va skönt det ska bli att få det hör gjort” du behöver inte tro på detta själv, men du sår ett frö till en mer positiv upplevelse.

För den som vill lära sig mer om NLP och positiv psykologi rekommenderar jag ”Unlimited Power” och ”Awaken The Giant Within” av Tony Robbins. Samt ”Happier” av Tal Ben Shahar.

Tidigare artikel

Väljer du rätt källor till inspiration?

Nästa artikel

Män mot jämställdhet - för frihet och framgång

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. […] menar när dom säger att dom har låg eller hög energi, läs även min artikel om energinivåer (länk). Men vad menas med manlig energi? Det vi egentligen menar är att en man uppvisar hög energi i […]

Kommentera