När jag var 26 år gammal sammanföll en identitets-/existentiell kris med idéer om att jag inte hade presterat något av värde i livet. Det hela slutade i mitt livs första panikångestattack, och den skulle följas av fem år av mörker i form av generell ångest (GAD) med dödsångest som galjonsfigur på lidandets skepp.

När jag fick något som hette något så löjligt som panikångest tänkte jag på en gammal SYO-konsult från högstadiet, som hade berättat om sina problem med psyket och med alla män hon hade runt sig. Märkligt beteende i sig, men jag minns det där med panikångest. Jag föraktade den här kvinnan som hade såna mjäkiga åkommor – ja, jag satt där som 14-åring och såg ner på en 50-åring för att hon var mesig och svag. Tyckte jag då.

Ångest varenda jävla dag

Sen fick jag alltså panikångest själv. Jag var alltså en mes, ett misslyckande, en svag jävel som på intet sätt förtjänade att tänka om mig som en man. Jag hade varit en ängslig kille innan, och ångest blev liksom kulmen. Nu var livet kört. Nu var det över. Så kändes det då. Vad jag inte visste var att en av livets allra viktigaste lektioner precis hade börjat.

I fem års tid hade jag ångest varenda jävla dag. Svagt surrande oro, som startade med tanken ”du kommer att dö” varje morgon. Jag sökte motvilligt vård efter någon månad, men fick bara tabletter. De åkte i papperskorgen eftersom jag fick obehag och mer ångest av att äta dem. Väntade ett tag till, fick gå någon fånig andningskurs. Som i och för sig hade fördelen att jag träffade andra med samma problem.

Frihet

Jag gav upp. Ångesten och lidandet den medförde skulle stanna i livet för alltid. Jag kunde lika gärna lägga mig ner och dö. Men något höll mig kvar, kanske min i grunden optimistiska syn på att leva.

Men så en dag, fem år efter att helvetet började ungefär, fick jag sömnproblem som visade sig ha med ångest att göra. Och jag blev tvungen att ta itu med eländet igen. Den här gången blev det jackpot i form av en onlinekurs på nätet för blott 500 kronor. Och nu lärde jag mig att hantera ångesten. En månad senare började jag uppleva dagar, veckor, månader utan ångest. Frihet. Och den där ängsliga grunden i min personlighet var som bortblåst.

Få kontroll över ångesten med enkla metoder

Vi män kan ha svårt att erkänna våra psykiska problem. Gärna tas spriten till, eller så jobbar vi oss trötta för att slippa ta itu med problemen. Det är inte vettigt att fly från problemen, tycker jag. Då stannar de kvar och väntar, som en ilsken hund utanför dörren. Nej, med några enkla metoder kan du få kontroll över din ångest. Här är de, samtliga beprövade av mig:

– Acceptera ångesten. Försök inte fly, och försök inte vara överdrivet välvillig mot den. Lägg märke till den, men värdera inte. Tänk inte att den måste bort. Tänk bara på att den är där.
– Meditera. Ladda ner en app eller liknande och få guidad meditation. Headspace är en bra engelsk app, och på svenska har vi Mindfulness Appen (namnet är särskrivet).
– Träna. Fysisk träning är bra medicin mot de flesta psykiska problem.
– Duscha iskallt. Nollställ hjärnan med en fysisk chock som gör det omöjligt att tänka katastroftankar.
– Gör något kul. Se en film, spela dataspel eller ha sex.
– Erkänn att du har ångest. Prata högt om det och sluta skämmas. Det är i regel framgångsrika och smarta personer som drabbas av ångest.

Slutligen länkar jag till en bok som jag skrev om ångest. Den har hjälpt flera personer, och innehåller fler tips om hantering av ångest. Klicka här för att komma till boken. Du hittar den även på Bokus och AdLibris.