Många män önskar att de var helt fria från rädsla, men då bortser dom från rädslans syfte. Rädslan är där för att varna dig för faror, om du inte kan känna rädsla är du troligtvis en psykopat och dessutom väldigt utsatt. Eftersom du saknar en av människans mest välutvecklade försvarsmekanismer. Försök inte vinna över rädslan, krossa det du är rädd för!

”Att vara modig är inte avsaknad av rädsla, det handlar om att agera fast man är rädd”

Mod är att ta en risk och göra något fast vi är rädda, när vi gör det växer vi som män och bygger karaktär. Utan rädsla existerar inget mod. Men när våra rädslor tar överhanden kan de hindra oss från att agera. Här är några tips på hur du tar dig an rädslor som står i vägen för din utveckling och framgång.

Tänd lampan så försvinner monstret

När vi tar oss an ett nytt område i livet, oavsett om det gäller träning, relationer eller karriär. Bör vi ta reda på så mycket vi kan om det området innan vi agerar. Det är naturligt att vara rädd för det vi inte känner till. När ett barn är rädd för monstret i garderoben är det bästa en förälder kan göra att tända ljuset och öppna garderoben. Så att barnet ser att det inte finns något där att vara rädd för.

Smutsa ned händerna

Barn som aldrig kommer i kontakt med natur och smuts utvecklar ofta allvarliga allergier. Barn som leker mycket utomhus och utsätts för smuts regelbundet utvecklar istället ett starkt immunförsvar. Utsätt dig för din smutsiga rädsla så ofta du kan, men börja med små mängder.

Rädd för att hålla offentliga tal? Börja med att hålla tal för dig själv, spela in talet och titta på det tills du är nöjd. Pröva därefter att hålla tal inför ett par vänner du litar på, därefter kan du börja tala för större grupper. Dina erfarenheter kommer bygga upp din tilltro till dina förmågor och underminera det du är rädd för.

Lär dig att älska misslyckanden

Framgångsrika människor kallar misslyckanden för erfarenheter. Om du aldrig riskerar att göra fel kommer du aldrig nå några större framgångar eller lära dig på det bästa sättet som finns – genom erfarenhet. Du kan läsa tusen böcker om förhållanden. Men om du aldrig blivit dumpad eller avvisad har du ingen aning om vad det innebär. Som Nietzsche sa ”det som inte dödar oss gör oss starkare”. För att lära dig om att hantera avvisanden läs boken ”Rejection Proof” av Jia Jiang.

Bli vän med din värsta mardröm

De flesta människor är rädda för otrygghet, förlora sitt jobb etcetera. De stoiska tänkarna som inkluderade mäktiga affärsmän och kejsare, valde att medvetet utsätta sig för dåligt väder, hårt arbete och att leva på små medel. Men framförallt att inte göra sig beroende av en dyr livsstil baserad på njutningar. Tack vare detta höll de fötterna på jorden och de var inte rädda för att förlora sina rikedomar och titlar. Om du kan bli bekväm med tanken på att ”förlora allt” finns det inget att frukta!

Starta om hela jävla systemet

När någon app spårat ur startar vi ofta om mobilen. När våra rädslor löper amok kan vi lösa det genom att ta en iskall dusch. Kalla duschar nollställer nervsystemet, framkallar endorfiner, ökar din testosteron-produktion och gör dig klartänkt. En annan metod är att lära dig meditera, detta är ingen mystisk teknik som kräver att du går i kloster. Lär dig andas djupt med magen genom näsan, blunda, fokusera på andningen, gör detta i minst tio minuter. När du mediterar aktiveras parasympatiska nervsystemet som gör dig redo för vila och minskar din stress. Läs boken ”10% happier” av Dan Harris för att lära dig mer.

Känn dina gudar

De flesta män lämnar inte sin bekvämlighetszon, eftersom att de inte är tillräckligt motiverade. Att vilja gå ned tio kilo eller tjäna lite mer pengar duger inte för att du ska lyfta på röven och möta dina inre demoner. Utan något högre syfte nöjer du dig med att vara medioker och du blir bekväm. Och precis som cigaretter sakta tar död på dina lungor tar bekvämlighet sakta död på din själ. Vad är centralt i ditt liv? Din familj? Din stam eller brödraskap? Att vilja skapa dig ett namn i historieböckerna? Vilka är dina gudar?

För att återigen citera Nietzsche ”he who knows why can bear any how”