Jag har bara lärt mig ett språk hyfsat utöver svenska och engelska, och det är italienska. Jag har även bott i Italien några år och har en dotter där från ett tidigare förhållande. Men språkkunskaper precis som muskler är något som snabbt förtvinar när du inte använder dem.

Distinktion

Nu är mina kunskaper i Italienska nästintill helt borta men jag har bestämt mig för att lära mig det igen och har därför dammat av kunskaperna om hur man lär sig ett nytt språk som jag vill dela med mig av här. Men innan dess vill jag göra en distinktion, om du vill lära dig ett nytt språk för att du tycker om att resa, för att du vill dejta utländska kvinnor, kunna se på utländska filmer och dylikt då räcker råden i den här artikeln gott och väl.

Gå en kurs om du ska flytta

Men om du planerar att permanent bosätta dig i ett annat land rekommenderar jag starkt att du går en professionell kurs i det språk du ska lära dig, detta för att kunna förstå alla grammatiska detaljer i språket fullt ut. Innan jag flyttade till Italien studerade jag vid italienska kulturinstitutet i Stockholm, en kurs jag verkligen kan rekommendera.

Motivation – en förutsättning

Precis som med alla andra åtaganden krävs det motivation för att åstadkomma något fullt ut. Att lära sig ett nytt språk är roligt särskilt när du börjar behärska enkla konversationer. Men emellanåt är språkinlärning plågsamt tråkigt även för den mest hugade. Därför rekommenderar jag att du innan du lär dig ett nytt språk gör en lista med motiveringar för varför du vill lära dig. Det kan vara alltifrån pyttiga motiv som att du vill kunna briljera med dina kunskaper inför andra till mer ”djupa” motiv som att du vill kunna förstå omvärlden bättre eller öka på din resumé inför jobbansökningar.

Älskar italiensk kultur

När jag började studera italienska på egen hand var det för att jag hade träffat en italiensk kvinna i mitt då politiska arbete, som jag ville lära känna bättre, det gick hyfsat bra med tanke på att jag fick en dotter i processen. Men utöver det har jag länge älskat italiensk kultur, mat, filmer och historia. Det fanns även mycket intressant litteratur jag ville läsa. Efter att mitt förhållande tog slut och jag flyttade hem till Sverige var det ingen nackdel att kunna beställa på italienska när jag tog med dejter till italienska restauranger.

Kursmaterial – mycket är gratis

Idag finns det en uppsjö av gratis kursmaterial på nätet och ditt lokala bibliotek, det finns även CD-skivor och mp3-filer att låna. Om du är redo att spendera ett par hundralappar finns det även mycket bra och pedagogiska nybörjarpaket att köpa på de flesta bokaffärer med både böcker och ljudfiler. Om du vill gå riktigt high-tech och äger en Samsung S7 kan du även skaffa VR-glasögon och ladda ned ett program för en tjuga som möjliggör konversationer i Italien i den virtuella världen.

Planering underlättar

När du gick på gymnasiet eller även på universitetet var du tvungen att följa en kursplan, en sådan finns av en anledning. När du studerar på egen hand är det viktigt att skapa struktur för ditt studerande, detta kommer vara särskilt hjälpsamt de dagar du inte känner dig särskilt upplagd för att plugga. Precis som när du gick i skolan är det bra att avsätta en timma eller två om dagen då du enbart fokuserar på studier.

Studera med måtta

Men plugga inte två timmar i sträck då risken är stor att du blir så mentalt trött att du inte tar in allt du läser vilket bara leder till slöseri med tid. Studera några dagar i veckan, men låt det inte gå för lång tid emellan studietillfällena då risken är stor att du hinner glömma vad du lärde dig vid sista studietillfället och tvingas börja om.

Sätt deadlines

De flesta kursböcker innehåller ett prov i slutet av varje del, när du klarar provet är du redo att gå vidare till nästa del. Var noga med att sätta en deadline där du blir tvungen att ställa dina språkkunskaper på prov, antingen vid inplanerad resa utomlands eller på en språkmiddag eller dylikt som anordnas runt om i landet som du kan finna på nätet.

Omge dig med språket

När jag studerade italienska införskaffade jag en massa italienska filmer med svensk text. När jag började lågstadiet talade jag (liksom de flesta svenskar) nästintill flytande engelska främst tack vare filmernas värld, detta är något du kan använda dig av här också. Att de dubbar filmer i länder som Italien och Frankrike är en anledning till att de ofta är väldigt dåliga på engelska där. Jag lyssnade även på mycket italiensk musik, främst popp, även om dödsmetal är underbart på alla språk är det inte bästa läromedlet för att lära sig tala korrekt.

Lär dig om landet

Ett annat tips som jag fann hjälpsamt är att lära dig lite om språkets ursprungsland, dess kultur och historia. Du behöver ingen djupdykning, läs bara några sidor på Wikipedia, det kommer öka din förståelse för språket, människorna och varför dom kommunicerar som dom gör. Jag har flera vänner som bor i Japan och de kan intyga att en förståelse för den lokala kulturen ofta är lika viktig som språket för att kunna föra sig där, samma sak i Italien.

Ytterligare hjälpmedel

När jag studerade vid italienska kulturinstitutet var det en annan elev som tipsade mig om appen babbel, denna app är ett fantastiskt verktyg som utgår från hur barn lär sig språk, den innehåller både glosor, grammatik och övningar i uttalanden och konversationer. Jag är förövrigt inte sponsrad av babbel men jag prisar den ändå. Sist men inte minst om du har turen att känna någon som kan språket, bjud hen på en kaffe och en öl och fråga om du kan få öva lite.

Tyska härnäst

När jag lärt mig att behärska italienska igen vill jag lära mig tyska ,vid det laget kommer jag säkert ha en anledning att återkomma till denna utmaning. Ciao!