Fick jag din uppmärksamhet med rubriken? Bra. Jag påstår inte att majoriteten av världens befolkning är idioter, men däremot att du vinner på att utgå från detta. I sann stoisk tradition.

Positiv pessimism

Stoikern Seneca brukade klä sig i trasor och äta gammal mat, trots att han egentligen var förmögen. Detta för att uppleva det han var rädd för: fattigdomen. Självaste Marcus Aurelius räknade varje dag med att han skulle träffa skitstövlar, från morgon till kväll. Och det finns fler exempel för den som söker efter hur stoikerna använde pessimism för att vara beredda på det värsta.

Hur du kan använda pessimism konstruktivt

I ditt dagliga liv träffar du en hel hop människor troligen. De flesta verkar säkert vara rätt trevliga, och rimligen är de det också. Men… någon av dem kanske är en psykopat som vill utnyttja dig. Din kvinna kanske lurar dig för att komma åt dina pengar, och har en älskare hon träffar i smyg. Din chef kanske i hemlighet planerar att byta ut dig. Din granne kanske tänker göra inbrott hos dig när du inte är hemma. En galen paranoid mans fantasier? Ja kanske, men hur skulle du reagera om det var sant? Är du redo för det värsta?

Cover the downside

Engelska miljardären sir Richard Branson gick in i flygbranschen från att bara ha jobbat med skivbolag. Det var en enorm risk och han blev utskrattad av många. I detta var hans strategi att täcka värsta tänkbara scenariot, för om han klarade den smällen klarade han allt. Virgin Airlines är i dag ett flygbolag som utmärker sig. Det ligger en stoisk inställning i ”cover the downside”. Räkna med att det går åt helvete – klarar du dig?

Hur du kan använda pessimism

”Tänk positivt” brukar det sägas i mindre seriös personlig utveckling. Jag skulle säga, tänk istället på det värsta som kan hända. Men låt dig inte dras ner i ältande och passivitet – lös värsta tänkbara scenariot. Om du har en lösning på detta, då är du redo för allt som världen har att anföra mot dig. Detta ser jag i praktiken i den så kallade prepper-rörelsen, där personer förbereder för apokalypsen mer eller mindre. Lätt att skratta åt, men det är inte så tokigt att vara redo – oavsett hur rimligt det är med ett apokalypsscenario.

Konstruktiv pessimism i vardagen

Se till så att du inte är för beroende av andra människor. Räkna med att de kommer att svika dig, och fråga dig själv vad du skulle göra om de faller till föga på detta sätt. Var en nomad i tanke och ande. Alltid redo att vandra vidare. Men skapa för all del starka band – det är omöjligt att leva utan att lita på andra människor. Poängen är att du inte ska bli skadad av vad andra människor gör mot dig – ty det har du ingen kontroll över. Du har bara kontroll över dig själv. Kontrollera dig själv, vara redo och ditt liv kommer att bli gott.