Att ta inspiration från framstående män inom olika områden, är ett bra råd. Men att idolisera framstående män (eller kvinnor), kan leda till såväl besvikelse som misslyckande

Jag hade många idoler inom olika disparata områden när jag var liten, som jag betraktade närmast som övermänskliga i sina framgångar och förmågor. Med tiden visade sig samtliga av dessa ha grava karaktärsbrister, och detta gjorde mig ofta modfälld och cynisk.

Exempel på en av mina fallna hjältar

När jag var mellan tio och tolv, var jag ett stort fan av Michael Jackson. Jag hade all hans musik på kassettband (ja det var längesen). När hans hudfärg blev allt vitare och hans ansikte allt konstigare, kunde jag avfärda detta. När han blev anklagad för att vara en knäppgök som hade en apa som husdjur och ett eget personligt tivoli, brydde jag mig inte.

Men när anklagelserna om pedofili blev världsnyheter, började det kännas genant att vara hans fan. Kunde den, enligt många, största artisten genom tiderna, även vara skyldig till de vidrigaste handlingar som går att göra? I slutet blev han friad från brott. Men min bild av den stora stjärnan var för evigt nedsmutsad.

Mördarroboten som blev en lögnaktig politiker

Min största idol från tonårsåldern var actionhjälten Arnold Schwarzenegger. Sjufaldig Mr Olympia, filmstjärna, entreprenör och sedermera guvernör. Även om ingen kan ta ifrån honom många av hans bedrifter, visade sig även denna hjälte, på många sätt även mest vara en skådespelare i verkliga livet.

Hans fysik som jag trodde var en gåva från gudarna, visade sig åtminstone till stor del vara resultatet av steroider. När jag sedan blev politiskt medveten kunde jag även se hans gärningar som en principlös politiker. Att han sen var otrogen med hushållerskan känns mest som en mindre detalj.

En mer balanserad bild av mina barndomsidoler

Idag kan jag lyssna på en gammal hit av Michael Jackson och uppskatta musiken. Hur Jackson verkligen var som person spelar mindre roll för mig idag. När jag ser en gammal film med Arnold (de nya suger) kan jag skratta åt hans torra humor och beundra hans fysik, även om den delvis är ett resultat av sprutor med deca. Men när han uttalar sig om politik bryr jag mig lika lite som när Kate Perry talar om relationer.

Idolisera varken människor, ideologier eller grupper

Som författaren Robert Heinlein sa ”vi lever i en tid där människor förväxlar film och sportstjärnor med personer vars åsikter betyder något”. Bara för att George Clooney är en bra skådis betyder inte att han vet ett skit om politik. Elon Musk är en grym entreprenör, men inte något föredöme i relationer. Vi måste kunna skilja på bedrifter och personerna som utför dem.

Samma sak gäller ideologier, religioner och organisationer. Vi kan uppskatta bra citat från bibeln utan att vara troende. Vi kan rösta på ett politiskt parti utan att hålla med dom i alla frågor. Och vi kan stödja organisationer utan att gå i god för allt dom gör för all framtid.

Förebilden som svek och lärde mig ödmjukhet

Jag tror aldrig att jag varit någons idol, men jag vet att flera såg mig som ett föredöme under mina år i politiken. Men under de sista åren som företrädare, begick jag flera grova misstag och svek flera av mina politiska principer. När jag insåg att jag själv hade fallit från min höga häst, insåg jag även att misstag och brister är en del av den mänskliga naturen. Troligtvis håller ingen livshistoria för närmare granskning.

Idag är jag mer förlåtande mot mina gamla idoler utan att vare sig upphöja dem till gudar eller förkasta dem helt.

Att döda sina idoler

Uttrycket att ”döda sina idoler” har givetvis inget med att försöka ta livet av någon. Det är bara en metafor för att ta död på din förskönade bild av människor du beundrar. Jag använder fortfarande flera av Schwarzeneggers träningstips, men jag slår dövörat till hans syn på samhället.

När det är dags för val, röstar jag på det parti som representerar mina värderingar. Den dagen dom sviker sina vallöften, slutar jag rösta på dom utan att känna mig uppgiven. Det är trots allt bara mänskligt att fela. Men viktigast av allt, när andra påtalar mina brister (på ett konstruktivt sätt) försöker jag att lyssna och bättra mig.