Det florerar en hel del tips kring personlig utveckling på nätet. Vissa är bra, andra dåliga, några total dynga. Jag ville detta inlägg lära er att känna igen vad ni inte ska lyssna på.

Så känner du igen bra personlig utveckling

Det finns ingenting i livet som kommer gratis. Det kan du ställa in dig på. Folk har tur, folk vinner på lotto och så vidare – men ingen vinner på lotto för att den ställer in sig på det. Det är vettigt att ställa in sig på att INTE vinna, eftersom det behövs en plan där du själv har kontroll. Att lita på turen är inte att ha kontroll. Personlig utveckling som funkar är sådan att den kräver en plan och ett hårt långsiktigt arbete.

Så känner du igen dålig personlig utveckling

Dålig personlig utveckling bygger på att du inte behöver agera, att allt handlar om inställning. ”Du duger som du är” är kärnan i budskapet. Det florerar en video på Facebook just nu där förklaringen på prokrastrinering är att du som person inte är redo. Om något tar emot är du inte redo, och därför är det ok att vänta. Som om det skulle få folk att sträva efter förändring…

Så känner du igen total dynga

Total dynga i personlig utveckling-sammanhang kännetecknas av bisarra magiska idéer. The Secret/Law Of Attraction är förmodligen den mest kända. I denna teori räcker det med att önskedrömma tillräckligt intensivt för att uppnå precis vad som helst i livet. Om du har en snygg vision board och kollar på varje morgon, med lyxvillan, båten och supermodellen – då räcker detta för att det ska bli så för dig, trots att du jobbar i butik eller är bilmekaniker. Tror du på det?

Handling är nyckeln till allt!

Även de dåliga idéerna har sina frön av sanning. Ibland är det ok att låta kroppen vila när den har jobbat hårt, och det är definitivt inte fel med stora drömmar och mål. MEN. Det krävs handlingskraft. Ingenting händer av sig självt. Du måste agera utifrån en plan, och du måste kämpa på envist. Det är däri den verkliga magin ligger.