Tycker du det är ok med kompromisser? Om du är som jag, har du några grundprinciper i livet. Exempelvis vägrar jag att buga inför sådant jag föraktar, även fast utfallet av detta blir ytterst dåligt. Min värdighet vinner över mitt förnuft. Jag hävdar att detta är en vettig inställning.

Utan värderingar är du värdelös

Den som kompromissar med sina värderingar är snart en legoknekt. En person som är till salu för vem som än bjuder högst. Det här är en person som inte längre styrs av sina värderingar. Det är förstås en värdering i sig, att kunna sälja ut vilken som helst av sina värderingar. Men vad står en sådan person för?

Stolthet föder självkänsla

Odla din värdighet och du kommer att vara stolt över dig själv. Var stolt över dig själv och din självkänsla kommer att stiga. Med detta följer att vägra vika ner sig, något som inte sällan är förenat med konsekvenser. Du blir snuvad på snabba materialistiska fördelar om du säger nej till att sälja ut dig, men du vinner så mycket mer – din egen jävla respekt.

Kompromissa inte

Det finns värderingar i livet som vi inte kan svika. Vi kan inte svika oss själva, våra innersta jag. För om vi säljer ut det allra mest fundamentala, då är vi andliga zombies som snubblar omkring i existensen utan att veta var vi är på väg. Utan riktning blir vi vindfång, redo att snubbla vidare åt det håll vinden tar oss.