De flesta av oss ger alldeles för mycket tid och energi till aktiviteter och människor som vi egentligen inte är särskilt engagerade i, och som inte är engagerade i oss. Men tänk om vi skulle börja säga nej till dessa oftare?

Om det inte är ett ”ja för helvete” är det ett nej
– Derek Sivers

När jag träffar någon gammal bekant i min periferi och frågar hur det går i livet? Är svaren ofta väldigt ljumma, svar som ”det är okej”. Hörde att du fått ett nytt jobb, hur är det? ”Jo det funkar”. Har du gift dig? Hur känns det? ”Det är bra”. Hur går det med studierna? ”Sådär, det var ju inte mitt favoritämne”.

Sällan möts jag av genuin entusiasm. Jag förstår att livet inte kan vara toppen i alla områden hela tiden. Men jag misstänker att många lever i tyst desperation för att de nöjer sig med mediokra val. Den amerikanska entreprenören Derek Sivers har sammanfattat sin inställning till detta med – om jag inte känner ett ja för fan! Säger jag nej.

Skillnaden mellan ett trivsamt förhållande och ett passionerat förhållande

Jag har varit i flera trivsamma förhållanden med kvinnor i mitt liv. De flesta av dessa tog slut för att jag började längta efter glöden jag kände i början av förhållandet och ville träffa någon ny. Detta var inte enbart kvinnornas fel, jag lämnade vid den tiden mycket att önska som man.

När jag började arbeta på mig själv, såväl fysiskt som mentalt, kunde jag välja bland högre kvalitet av kvinnor. Och dessa kvinnor kunde i sin tur uppskatta mig betydligt mer. När din kvinna har en genuin lust för dig, respekterar dig som ledare och man, då gör hon allt för dig. Och när du åtrår henne och hon lever upp till sina kvinnliga plikter, vill du inte ha någon annan – ja för fan!

Ett jobb som gör din passion möjlig på fritiden, jämfört med att jobba med din passion

Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv
– Konfucius

De flesta män står ut med sitt jobb för att ha råd med att göra vad dom vill på kvällar och helger. Det innebär att de spenderar en överväldigande majoritet av sin tid på saker de inte vill göra, för att ha råd att göra vad de verkligen brinner för några få timmar i veckan.

Om jag fick välja mellan ett jobb jag hatar men som möjliggjorde en massa lyx och prylar, eller ett jobb jag älskar men vara fattig som en kyrkråtta, skulle jag utan att blinka välja det senare. Då finns dessutom chansen att du kan uppnå både och – Ja för fan!

Låt din passion vara den röda tråden i ditt liv

Ja livet suger rätt ofta. Som den ädle Buddhan uttryckte det ”livet är lidande”. Men i de områden av livet vi kan bli bättre och därmed få bättre, varför nöja oss med något sämre? Sämre jobb, sämre vänner, sämre förhållanden.

Som Friedrich Nietzsche uttryckte det ”Han som har ett varför att leva för, kan utstå nästan alla hur.” Om du gör saker du älskar och väljer att omge dig med människor som är lika engagerade i dig som du är i dom, kan du genomlida nästan vad som helst i resten av ditt liv.

Om du känner att ditt jobb, din kvinna och dina vänner är det bästa du kan få, säg ja för fan!

Om du misstänker att du valt människor och engagemang som drar ned din potential, säg i helvete heller!