Brukar du tänka på hur mycket i ditt liv som inte är som det borde? Hur du känner dig orättvist behandlad, hur det brukade vara bättre förr, hur du brukade vara bättre förr, hur du inte fått vad du förtjänar. Det är dags att dra i handbromsen och fråga dig hur mycket som blir bättre av att du mår dåligt.

Till att börja med. Du är i detta nu den du är, och det är inget du kan förändra på. Hur mycket missnöje du än bär på, kommer det aldrig att bära dig i mål. Det är helt meningslöst att syssla med ältande och inre gnäll över sakernas tillstånd. Mitt första råd är att ta en kalldusch eller kör ett träningspass – sätt stopp för tankebabblet.

Därför ska du sluta jämföra

När två ting jämförs, kommer du automatiskt att tänka ”sämre” och ”bättre”. Om du har uträttat något storartat, kommer detta att bära dig länge och skapa ett välbefinnande. Men om du gräver ner dig och ältar hur dåligt allt är just nu, kommer du att må dåligt. Detta kommer även att smitta andra områden. Hela livet blir förpestat av din pessimism.

Tysta den inre rösten

En skyldig bov i detta drama är det inre tilltal du har till dig själv. Det spelar ingen roll hur konstruktivt du agerar utåt – det går inte att lura dig själv. Om du säger ”du suger”, ”det kommer du aldrig att lyckas med”, ”din tid är förbi”, ”fan vad fet du är” eller liknande inombords, kommer du till slut att nöta in en dålig självkänsla. Be helt sonika den inre rösten att hålla käft, eller byt vokabulär. Det finns alltid ett konstruktivt tilltal.

Exempel på konstruktivt tilltal

”Det kommer aldrig att gå” kan bytas mot ”härligt med en rejäl utmaning”. ”Jag var i bättre form förr” kan bytas mot ”dags att sätta träningsprogrammet som ska knäcka min gamla bästaform”. Så som företagare säger, något klyschigt.: det finns inga hinder, bara utmaningar. Ja, det är käckt och hurtigt, men om du struntar i det och bara mal på så kommer du att tvinga in dig i ett mer konstruktivt tilltal inombords. Jag rekommenderar att ni googlar NLP och ser vad som finns inom detta område.

Men det VAR ju bättre förr

Ja, kanske var du en elitidrottare förr. Det är inte lätt att hitta tillbaka till en extremt god form, efter en skada eller sjukdom. Men problemet är här din egen inställning. Varför måste du tillbaka? Har du inte mer att ge inom något annat område? Kanske fanns det en aspekt som du aldrig uppnådde, trots en i övrigt god form? Hitta utvecklingsområden. Försök inte bli en kopia av ditt forna jag. Bli en ny man.

Ät elefanten i småbitar

Detta tjatar jag om i alla sammanhang, men det gör det inte desto mindre sant. Om du gör saker i småsteg kan du uträtta storverk. Att bli MR Universum efter 12 år som narkoman är måhända svårt, men med den rätta planeringen och att du följer den – kan du hamna där.