Är du introvert? Världen har traditionellt sett belönat extroverta personer, sägs det i allt fler sammanhang. Jag undrar jag. Men en sak är säker, och det är att du (och jag) som är introverta har inre kraft som är väldigt användbar.

Vad är introvert och extrovert?

Skillnaden är i kort att en introvert person riktar sin energi inåt, och behöver vara själv för att återhämta sina krafter. En introvert person kan också bli utmattad av allt för mycket socialt umgänge. En extrovert person är tvärtom. Energin riktad utåt och ett behov av att umgås för att återhämta sig och må bra. För mig har det också varit tydligt att en introvert person är ganska tyst och verkar ”kall” och reserverad. Medan en extrovert är mer av ett energiknippe på utsidan, och ibland rätt pratig (jag tror att babblandet är deras sätt att tänka).

Nackdelen med att vara introvert

Jag är alltså introvert. Hela mitt liv har jag framstått som tillbakadragen och blyg, att jag inte ”tar för mig” och inte är bullrig och offensiv. Det har jag inte gillat med mig själv, och därför har det ibland gått lite överstyr i försöken att vara mer utåtriktad. På den tiden visste jag inte att det kallades introvert, utan räknade helt sonika med att något är fel med mig. Några nackdelar har det funnits, framförallt då jag inte vetat hur jag skulle ta kontakt med det motsatta könet i tidig ålder. Även i jobbsituationer och liknande har jag blivit överröstad av extroverta personer, och mina starka sidor har inte synts. Men detta har jag personligen sett till att ändra på – och det kan du med. Att vara introvert är ingen förbannelse – det gäller att förstå sina styrkor.

Så vilka är styrkorna?

Du har en rik inre tankevärld som är långt ifrån självklar för de som inte är introverta. Det betyder att du är van att tänka, med allt vad det innebär. Du löser problem, ser helheten och kommer med kreativa idéer. Ofta är du en bra lyssnare, då din fokus inte sällan är på vad andra säger istället för på vad du ska säga själv härnäst. Jag har själv tidvis uppfattats som någon sorts magiker, bara för att jag lyssnar och lägger märkte till folk. Den här styrkan är inte bara bra för dig själv, utan även för andra. Extroverta människor jobbar bra med oss introverta, för vi kompletterar varandra.

Hur når vi ut?

Den stora aha-upplevelsen som introvert är att omvärlden inte alltid förstår att vi är just introverta. Detta behöver vi förklara. Vi behöver förklara det tydligt, och precis vad det innebär. En vanlig missuppfattning är annars att vi är kalla, distanserade, ointresserade – ja rentav fientliga. En extrovert person ger extroverta förklaringar på beteenden, precis som vi introverter tänker att andra är som oss. Du kan med andra ord lyckas sämre i karriären för att du verkar otrevlig, detta helt byggt på hur du beter dig utåt. Jag rekommenderar att du läser boken ”Omgiven av idioter”, som jag recenserat tidigare. Läs recensionen av ”Omgiven av idioter” här.

Akta dig för offer-fällan

Det sprids diverse artiklar på nätet om hur svårt det är att vara introvert, hur missförstådda och sköra vi är med mera. Men det är rent trams. Läs dem inte. Jobba med att skapa ditt värde inifrån istället. Du behöver inte höra ”du duger som du är” utan ”du kan bli bättre, och dra nytta av dina inre styrkor”! Vi är definitivt inga sköra snöflingor bara för att vi är introverter. Det hör inte till personligheten. Det finns många stora historiska ledare som troligen varit introverta, och det har knappast varit några mesproppar. Så sträck på dig, och inse att du är svår att läsa. Förklara för de som inte är lika uppmärksamma som du, vem du är och vad du kan hjälpa dem med.