Det största problemet i vårt samhälle är varken skeptiker eller konspirationsteoretiker, utan den större massan som verkar svälja nästan vadsomhelst de läser i tidningen eller ser på tv.

När jag studerade en mediekurs i gymnasiet hade jag en judisk lärare som skrattade åt hur många av hans elever som älskade filmen Independence day ”ren amerikansk propaganda” sa han. Senare sa han till mig ”svenskar är det mest godtrogna folket på planeten”, jag är böjd att hålla med, men det kan även gå för långt åt andra hållet.

Allt som majoriteten tror på är inte fel

Många som upptäckt att de styrande har ljugit för dem, till exempel när USA påstod att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen, känner sig så svikna att de drar slutsatsen att nästan alla erkända sanningar måste vara fel. Jag har själv gått den vägen under en period i mitt liv, även om jag aldrig trodde att jorden var platt. Men ofta ligger sanningen någonstans mittemellan medias version och alternativa nyheter.

Var Gaddafi en god ledare? Tveksamt, var det bra för folket i regionen att avsätta honom med våld? Också tveksamt. Men gravitationen existerar, jorden är rund och drottning Elisabeth är ingen ödla från yttre rymden (även om det är lätt att tro det).

Exempel på när media och staten ljugit eller haft fel

När min mamma växte upp (hon föddes 1948) var det allmän visdom att cigaretter inte var farligt för hälsan, både statsmän, läkare och ledarskribenter gick i god för positiva effekter av rökning. Det var tråkigt för min mamma som blev beroende av cigaretter och gick bort i cancer för tre år sedan sextiosex år gammal.

När jag växte upp på åttiotalet undervisades vi i skolorna utifrån Ancel Keys teorier om att fet mat gjorde oss sjuka och att vitt bröd med margarin var nyttiga grejer, idag vet vi att det är tvärtom.

Ett exempel som ligger närmare i tiden är larmet om svininfluensan 2009, media och politiker skrämde upp hela svenska folket till att springa och vaccinera sig och anklagade skeptiker för att utsätta hela landet för fara. Nästan ingen som drabbades av influensan blev allvarligt sjuk, däremot drabbades tusentals av vaccinets biverkningar som läkemedelsföretagen tjänade enorma pengar på.

Hur avgör vi när vi inte ska lita på de styrande?

För det första måste vi komma ihåg Blå tågets bevingade ord ”staten och kapitalet, de sitter i samma båt” men även tillägga att universiteten och media sitter i fören på samma båt och avgör vad som är ”okej att prata om”. När det finns pengar att tjäna (som med vaccinet mot svininfluensa) och man försöker förbjuda människor att forska och tala om vissa saker då är det dags att vara skeptisk.

Jag rekommenderar filmen The Insider, en verklighetsbaserad berättelse om en man som avslöjade vad cigaretter innehåller och hur media och tobaksbolagen gick samman för att förstöra hans liv .

Vad ljuger de styrande om idag och hur påverkar det dig?

Är Ryssland verkligen ett hot mot Sverige? Är alla kritiker av islam nazister? (inklusive kritiker med utländsk bakgrund?), är det bättre att äta genmodifierade apelsiner än ekologiskt kött? Jag har mina egna åsikter i dom här frågorna, men jag rekommenderar att du gör egna efterforskningar, läs inte bara alternativa medier och lita inte alltid på SVT och kom ihåg att sanningen ofta inte är svart eller vit, begås de flesta våldtäkter av män? Ja, är de flesta män våldtäktsmän? Nej.

Men viktigast av allt, konsumera inte för mycket nyheter, fokusera på din egen utveckling och tänk själv.