Hört talas om marshmallow-testet? Det visade att barn med bra tålamod lyckades bättre i livet än de med sämre tålamod. I dag beter sig allt fler vuxna som barn utan tålamod – de vill ha omedelbar tillfredsställelse utan motstånd eller arbete.

Instant gratification – den odisciplinerades sätt att vara

Att barn har problem med tålamod kan förlåtas, men att vuxna män inte klarar av att vänta en dag, vecka, eller månad extra är rent skamligt. Däremot inte förvånande. Vi har nämligen skapat en värld där det förväntas att alla kan få vad som helst, när som helst. Och med minimal väntetid. Instant gratification kallas detta på engelska, och någon riktigt bra översättning finns inte enligt mig. Omedelbar belöning kanske?

Vuxna som är som barn

Jag har erfarenhet av vuxna män som, i affärssammanhang, blivit som små tjuriga pojkar när inköp av konsumentteknik stoppats. I vissa fall har surläppen plutat ut, för att jag ansåg att det inte behövs fler teknikleksaker och att det inte funnits behov av dem. Ungefär vad man kan förvänta sig av en tolvårig pojke på julafton, när han får mormors hemstickade sockor istället för en radiostyrd bil, Xbox eller iPhone.

Jag kämpar också med kortsiktighet

Den senaste tiden har jag själv varit på väg att köpa onödiga saker några gånger. En ny vinterjacka exempelvis, trots att jag har två stycken som är i bra skick. Den ena är av läder och har bestått i över 15 år. Troligen klarar den 20 år till om den sköts bra. Jag har även sneglat på en del onödig elektronik. Det som stoppat mig är min egen fråga: ”hur skulle du lösa detta behov utan att köpa nytt?”. Svaret är ofta att något befintligt kan repareras.

Det stora problemet – mindsetet

Det som förenar de små tjuriga gossarna med de vuxna männen med ha-begär, är deras mindset. De tänker här och nu, och kan inte se någon som helst belöning i att vänta. Frågar du dem mitt i begäret så blir de närmast provocerade och kan inte alls förstå varför det skulle bli bättre av att vänta. Förklaringen är ofta att det inte finns något riktigt behov. Det mesta är känslor, och dessa blåser över. Därför är långsiktigheten bra – den är lite som berget i regnet. Vädret är ombytligt, men bergsmassivet består.

Värdet i långsiktighet

Ett långsiktigt perspektiv ger ett säkrare resultat. Det är dessutom enklare att uppnå. Medan den med direktbegär behöver hoppa väldigt högt för att komma över sitt hinder, går den tålmodige sakta uppför en backe med liten lutning. Under den längre vandringen finns tid att reflektera, styra om kursen, finlira och komma på nya idéer. Den med direktbegär hoppar rakt upp. Troligast är att han dimper ner i backen igen, men någon gång ibland kommer han över (typ vinner på en Trisslott).

Långsiktighet och pengar

Ett aktuellt fall från nyligen berör en bekant till mig, som via en förening blivit erbjuden att delta i någon form av aktiesamarbete. Personen bakom detta menar sig kunna mångdubbla pengarna utan att de som satsar behöver göra något alls. Bara skjuta in pengar, och så ska upphovsmannens tonårsson(!) trolla fram miljoner. Eftersom tonårssonen är så duktig att han aldrig förlorar. Ett flertal personer nappade på detta, trots att det inte finns någon dokumentation kring hur inbetalningar, utbetalningar, det juridiska eller något överhuvudtaget. Återigen ett exempel på hur människor letar efter ”snabba klipp” hellre än att lägga ner tid och arbete.

Det moderna samhället är inte långsiktigt

Den värld vi lever i idag präglas av kortsiktighet, konsumtionskultur och en idé om konstant tillväxt. Den gamla tidens kretsloppstänk, där allt skedde i långsammare skede och i enlighet med naturen, är inte på modet. Mycket vill ha mer, och helst ska det vara av plast. Vi vill ha det nu, och i morgon slänger vi det på soptippen och köper nytt. Den så kallade miljörörelsen har valt att satsa på elcyklar istället för att titta på det som är den verkliga boven i dramat: vi människor och hur vi kortsiktigt suger i oss av världens resurser likt parasiter. Detta tänkande leder till vår egen undergång, och kanske är det för det bästa.