Andlig och mental utveckling

Hur sidor på nätet försöker lura män på pengar genom löften om omedelbara framgångar

Häromdagen surfade jag på Facebook när det dök upp en annons i mitt flöde från en sida som heter ”Third Way Man”. Annonssidan inleds med en passionerad text med rubriken ”how my soul died” från en medelålders man som berättar om hur han hade tappat sin livslust, han brann inte för sitt arbete, han hade dåligt med energi och kände inget hopp inför framtiden.

När man klickar vidare till nästa sida i annonsen fortsätter han: men efter tio års depression hade han funnit ”hemligheten” till ett framgångsrikt liv, därefter på bara ett år hade han börjat träna och bygga en otrolig fysik, han hade startat en egen firma som omsätter miljontals kronor varje år, och hans äktenskap hade gått från en tråkig tillvaro till ett passionerat kärleksliv.

Nu nådde artikeln sitt slut och sin slutliga pitch. Mannen berättar att han lätt hade kunnat sälja hemligheten till sin framgång för tusentals dollar eftersom den garanterat leder till framgång. Men eftersom han redan har det så bra och eftersom han verkligen vill hjälpa andra män (som han inställsamt kallar bröder), har han bestämt sig för att sälja sitt hemliga framgångsrecept för ynka tio dollar (motsvarande hundra svenska kronor).

Välskriven annons

Jag ska erkänna att annonsen var väldigt välskriven och med all säkerhet talar den till de flesta västerländska män som befinner sig i medelåldern, men jag litar aldrig på försäljare som utlovar otroliga framgångar och särskilt inte under loppet av ett år. Men jag var ändå nyfiken, så jag bestämde mig för att googla efter recensioner på hans produkt och hittade snabbt en blogg som avslöjade vad mannens hemliga framgångsrecept var.

Produkten är tydligen en pdf på 70 sidor med generella råd som går att finna på de flesta sidor om personlig utveckling som: meditera varje dag, avsätt femton minuter om dagen för det du brinner för, umgås mer med din familj, och viktigast av allt – ge inte upp. I kommentarsfältet skrev flera personer som hade köpt dokumentet om hur de hade blivit lurade på pengar från försäljaren och hur samma sida försökte kränga en massa andra skräpprodukter till kunderna. Råden i dokumentet är det givetvis inget fel på, men de är definitivt inget revolutionerande, och de är knappast en hemlighet.

Hemligheten med män är att vi är enkla

Mannen bakom annonsen är tyvärr inte ensam om att försöka tjäna snabba pengar på desillusionerade män som tappat livsgnistan, tidningar som Mens Health pryder varje månad framsidan på sina magasin med rubriker som ”hur du får ett sexpack på 30 dagar”, ”hur du tjänar din första miljon på ett år”, ”hur du kan attrahera hundratals kvinnor genom att förändra din hållning ” och så vidare. Det är litegrann som Gerhard Butlers karaktär säger i filmen ”The Ugly Truth” – hemligheten med män är att vi är enkla! Ge en man ett överflöd av kvinnor, pengar och makt så är han nöjd. Nu är de flesta män lite mer komplicerade än så, men ytligt sett stämmer det.

Jag var själv en av dem som låtit mig luras av billiga löften om framgång, framförallt från böcker och tidningar. Jag har hundratals nummer av Mens Health och ett tiotal böcker hemma som bygger på detta koncept . Men i mitt sökande hittade jag även hemsidor och Youtube-kanaler med verklighetsbaserade råd som dessutom var helt gratis. Sidor som Knowledge For Men, Order Of Man, Operation Werewolf, Return Of Kings och många fler. Tyvärr hittade jag inga sidor på svenska som riktade sig exklusivt till män vilket var en orsak till att jag tillsammans med Dan Forslund som var inne på samma spår, bestämde oss för att skapa denna sida, Maskulint.

Erbjud något som hjälper!

Jag har inget emot att verksamheter som riktar sig till män samtidigt försöker tjäna pengar, genom annonser, försäljning av T-shirtar, böcker och kurser med mera. Men om de vill vinna mäns förtroende bör de i första hand visa sin dedikation genom att erbjuda något som verkligen hjälper män utan att försöka skinna dem på pengar. Och om de säljer böcker eller skrifter om råd för träning, entreprenörskap eller framgång med kvinnor måste de vara ärliga och säga att alla stora åtaganden kräver mycket tid, energi och övning för att nå framgångar.

Vi på Maskulint försöker varje vecka att ge bra råd till män baserat på våra egna erfarenheter och utifrån vad vi lärt oss av andra män som är mästare inom sina områden. Vi utlovar inga magiska resultat eller framgångar över en natt, men vi utgår från kunskaper som vi vet har hjälpt många andra män som omsatt dem i handling, kontinuerligt och under lång tid. För dem som upplevt att våra råd har hjälpt dem och vill ge något tillbaka är det enklaste att hjälpa till att sprida sidan. I framtiden kommer vi även att lägga upp ett Pay-pal konto dit män kan bidra om de gillar vad vi gör för att vi ska kunna expandera vår verksamhet.

Låt dig inte luras

Om du vill ha bra råd för män och är redo att omsätta dem i handling under den tid och med den intensitet som krävs är du välkommen att kolla in vårt artikelarkiv. Vi kan även rekommendera sidorna Danforslund.se och Levafett.com som också drivs av oss bakom Maskulint. Besök gärna även de andra amerikanska sidorna jag nämnde tidigare som varje vecka producerar poddar, videos och artiklar för män som du kan ta del av helt gratis, och återigen låt dig inte luras av slipade försäljare som utlovar omedelbara framgångar utan hårt arbete .

Tidigare artikel

Fem saker att ha i sin bil på vintern, och en sak att ha i huvudet

Nästa artikel

Hindret är vägen - recension av "The Obstacle Is The Way"

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera