Som en följetong till min artikel om däckbyte/att inte slösa tid på sånt du är dålig på, vill jag här hjälpa dig att gå till konkret aktion. Jag vill lotsa dig mot mästerskap, och detta i några enkla konkreta steg.

Identifiera områden du vill bli bra på

Helst ska du välja ut ett enda område du ska vara mästare på. Detta område kan dock tangeras av flera delar, och därför är exempelvis skrivande och sökmotoroptimering två saker som passar ihop till ett mästerskap. Det område du väljer kan senare visa sig vara mer komplext än väntat, men gå ändå inte händelserna i förväg. Välj ett område. Detaljerna tar vi senare. Obs! Välj helst ett område du har fallenhet för. Visst kan en opraktisk person bli snickare, men det kommer att krävas mycket mer tid än från någon som redan är händigt lagd.

Identifiera områden du ska skita i helt

Eftersom du ska fokusera på att bli bra, kan du inte ödsla energi på områden du inte vill satsa på. Försök därför att eliminera alla halvmesyrer från ditt liv. Hyr in någon som gör jobbet eller byteshandla med någon som är bättre lämpad för uppgiften. Varför slösa bort tid och energi på något som du kan bli medioker på som bäst? Nej, just det – delegera eller outsourca.

Läs på

Nu är det dags att studera exakt vad det krävs för att nå mästerskap inom ett område. Kolla upp Wikipedia och läs fakta om området. Men framförallt – börja håll koll på auktoriteter inom området. Lär av av en som redan är expert, så kan du säkerligen ta flera genvägar. Experten har mejslat ut sin väg i sten själv, och gått på alla nitar. Du kan undvika misstag genom att studera andra kunniga. Ta gärna kontakt med personen i fråga, så kan du fråga ut den om just det du undrar. Alla riktiga mästare gillar att dela med sig av sin kunskap, så var inte blyg.

Skriv ner en handlingsplan

Nu har du bra koll på vad som krävs för att du ska bli en mästare. Kanske måste du bli starkare eller uthålligare, kanske måste du lära dig ett programmeringsspråk, kanske måste du köpa en dator, flytta utomlands eller lägga om kosten. Skriv ner steg för steg vad som behöver göras.

Sätt igång!

Med en färdig handlingsplan är det bara att köra. Enligt ett talesätt krävs det ungefär 10 000 timmars praktik inom ett område, för att du ska bli en expert. Ha därför tålamod och kom ihåg att alla misstag är lärdomar.

Skriv journal

Om du noterar allt eftersom du lär dig, kommer du att få en väldigt värdefull handbok när du väl uppnått nivån mästerskap. Denna bok kan du endera trycka och sälja, eller använda själv som lärare för nya blivande mästare.

Lycka till!