Detta kan ses som den tredje delen i min artikelserie om mästerskap (ej räknat artikeln om dygden mästerskap, som du kan läsa här). I den här artikeln vill jag berätta om själva behållningen i att uppnå mästerskap, nämligen att känna sig som en gud.

Gud? Låter väl lite löjligt?

Har du någon gång varit skitförbannad och slängt på en brutal metallåt, varpå en känsla av odödlighet infunnit sig? Har du någon gång fått enormt med beröm på ditt arbete, för att du gjort ditt jobb förbannat bra? Har du någon gång tänkt på vilket bra liv du har, och vad underbart det är att leva? Vid dessa tillfällen är det lätt att känna sig som en gud, vilket inte betyder att du är en gud. Det är en känsla bara, en känsla av att vara osårbar och fantastisk – nöjd med sig själv. Det är så det känns att bli en mästare på något.

Vad finns det mer för fördelar med att bli en mästare?

Den självsäkerhet du utstrålar när du är mästare, väcker beundran hos andra män, attraherar arbetsgivare, kvinnor och i princip vem som helst. Detta kan leda till så mycket positivt att det inte ens är värt att börja räkna upp fördelarna. För din egen del är det allmänt välbefinnande, men även den allmänna hälsan som vinner på detta.

Men jag kanske inte kan bli en mästare på något?

Det finns alltid något du kan bli mästare på. Kom ihåg att 10000 timmar tar dig extremt långt. Mästerskap är inget som behöver vara svårt rent fysiskt, tekniskt eller teoretiskt. Du kan bli bäst på att odla potatis, bäst på att tvätta bilar, bäst på att knyta knopar eller plocka svamp. Tänk på det. Oavsett vad du väljer, se bara till så att det är något som du är intresserad av. Men visst, jag gick i skolan med folk som kunde lokala telefonkatalogen, alla världens huvudstäder och periodiska systemet utantill (det var en och samma person!), så det går absolut att bli mästare i vad som helst.

Hur går man vidare som mästare?

Kanske vässar du dig ytterligare, kanske korsbefruktar du ditt mästerskap genom att bli bättre på andra saker som gynnar ditt huvudområde. Annars kan du bli en bra mentor för nya män, som precis som du vill bli mästare på ditt område. Skriv en bok, håll workshops, bli en coach – detta i sig är väldigt givande för en person, och faktiskt kan det ge ytterligare insikt att förklara sitt område för någon annan.

Läs tidigare artiklar här:
Själv är inte bäste dräng
Så blir du en mästare