Vad är en medelålderskris? Bygger den på verkliga insikter? Är den oundviklig? Och hur agerar vi om vi befinner oss mitt i den?

Jag kan säga av egen erfarenhet att bitterhet är en av de skadligaste känslor vi kan uppleva under en längre tid. Ofta är det män i medelåldern som upplever bitterhet när de inser att de troligtvis inte kommer att uppnå någon av alla de saker de drömde om när de var yngre.

Resultatet av livslång prokrastinering

Sedan tonåren har de skjutit sina ambitioner framför sig och tänkt ”äh jag är fortfarande ung, jag kan börja med det där längre fram”. Nu är de inte så unga längre, och utöver deras ålder har dom ofta fru, barn och en massa lån att betala av som tar av deras tid och energi.

Medelålderskrisen och dåliga utfall

Det är runt denna tidpunkt män ofta upplever vad som populärt kallas en ”medelålderskris”. De försöker förnya sig själva, köper nya kläder, byter frisyr och i värsta fall har dom en affär eller säger upp sig från jobbet utan någon back-up plan. Det är ett desperat försök att återuppleva lite av sin ungdom innan det är ”försent”.

Det finns inga garantier mot bitterhet

Känslan av att ha slösat bort sitt liv och att inte ha levt fullt ut under första halvan av ens liv, bygger oftast på ett falskt självberättigande. Hade du kunnat göra mer för att ditt liv skulle bli bättre? Ja med största sannolikhet. Hade det varit en garanti för att slippa ånger? Inte alls.

Det kan gå fel, även när du ”gjort allt rätt”

Jag har vänner som spenderat nästan halva sitt liv med att plugga stenhårt för att få de bästa betygen i allt, därefter skaffa ett mycket välbetalt jobb, och som ”gjort allting rätt”. Idag är de några av de bittraste människor jag vet, som ångrar att de inte hade roligare, reste mer, träffat fler kvinnor etcetera.

Är det verkligen försent att skapa ett storslaget liv?

Vissa saker måste vi börja med tidigt om vi ska ha en chans att lyckas. Om du vill bli nästa Connor Mcgregor bör du helst börja träna i yngre tonåren, inte när du närmar dig fyrtio. Samma sak om du vill bli nästa Bill Gates. Däremot finns det gott om exempel, varav jag känner flera, som i medelåldern skapat en drömfysik, utbildat sig till läkare, skaffat en stor familj, byggt ett framgångsrikt företag och så vidare.

Problemet är inte dina förutsättningar utan din mentalitet

Det värsta med äldre människor, i min erfarenhet, är inte att de är gamla i kroppen, att de inte har tid eller möjligheter. Det värsta med dem är att de blivit bekväma och rigida i sitt sätt att tänka. De tror att de vet allting och är därför ovilliga att lära sig.

Din hjärna har blivit stel, inte din rygg

Många av de saker som försämras för män med ålder, testosteron, pappakroppen, brist på tid är saker vi kan göra något åt. Däremot är det svårare att hitta vår hunger. Hitta män som är äldre än du som skapat ett liv du vill leva, för att hitta såväl inspiration som incitament för att förändras.

Skaffa LinkedIn istället för Tinder

Som jag nämnde tidigare försöker många män i medelåldern att hitta bekräftelse i ytliga saker som att skaffa en ny bil eller snygga kläder, och inte minst genom att lägra nya kvinnor. Dessa saker är inte fel att njuta av, men de kommer inte ta din utveckling framåt. Om du verkligen vill göra det bästa av resten av ditt liv, utveckla din kropp, din hjärna och din karriär.

Snabba bilar och snabba ligg kan du ägna dig åt efteråt.

Bitter eller bättre – ditt val

Det finns aldrig några garantier för hur länge vi kommer leva eller behålla hälsan, varken när vi är tjugo eller fyrtio, även om riskerna ökar med åldern. Däremot kan vi oavsett ålder alltid välja att göra det bästa med de förutsättningar vi har just nu. Bitterhet är oftast inte ett resultat av att ha försökt och misslyckas, det är resultatet av att aldrig ens försökt.

Om du siktar mot stjärnorna kanske du bara når trädtopparna, men det är betydligt bättre än att ligga fast på marken. Och för att citera vår husfilosof Nietzsche: ”Det som inte dödar dig gör dig starkare”.

Läs även:

Du är inte gammal, du är lat och Låt dem inte skylla på 40-årskrisen av Dan Forslund