Medvetandenivåer är inget andligt hokus pokus, det är något du kan observera och mäta i dig själv och andra. Vilken medvetandenivå befinner du dig på? Hur kan du höja ditt medvetande?

The state of your life is a reflection of your state of mind

– Wayne Dyer

Vi har tidigare skrivit om drivande på Maskulint, något som även tas upp i boken ”Att överlista djävulen” av Napoleon Hill. De flesta människor driver genom livet, för långsiktiga beslut ägnar dom en viss tid åt frågor som vilken utbildning de ska välja, men nästan ingen tid alls åt någon högre mening med livet. För kortsiktiga beslut ägnar de lite tid åt vad dom ska se på Netflix, men nästan ingen tid alls på vad dom stoppar i sig och vad det kan innebära på lång sikt.

Prat om högre och lägre medvetande är något de flesta kopplar till New age och flum, eftersom dessa termer används flitigt i dessa kretsar. Men egentligen handlar det i grunden om att leva med närvaro och fatta medvetna beslut.

Exempel på lågt medvetande och dess konsekvenser

Människor som hamnar i ”lyxfällan” är ett drastiskt exempel på lågt medvetande. De flesta av dem hade inte planerat att bli ruinerade och skuldsatta, de bara ”hamnade där”. Samma sak med extremt överviktiga och dom som ligger runt utan skydd, med könssjukdomar och oönskade graviditeter som följd. När en person väljer att dricka en Pepsi istället för ett glas vatten för att dom ”känner för det” istället för att beakta konsekvenserna det har på deras hälsa, är det ett exempel på lågt medvetande.

De flesta som blir sjuka eller överviktiga till följd av ett ohälsosamt leverne, ville inte medvetet må dåligt, de bara ”drev” genom livet och ”råkade” hamna där. Givetvis kan någon göra sig själv sjuk eller till och med ta sitt liv efter ett genomtänkt beslut, men det är väldigt sällan fallet. Andra exempel på människor med lågt medvetande är att de ständigt klagar på andra, fokuserar på problem och sällan är konstruktiva.

Exempel på agerande utifrån ett högre medvetande

Du känner ofta igen människor med ett högt medvetande utifrån små detaljer. De tar hand om sig själva, de vet vad deras föda innehåller, de tar hand om sin hygien och har ordnade hem, inte för att imponera på andra, men utav självrespekt.

Det spelar mindre roll om det är en vegan eller någon som följer Paleo, det handlar om att de faktiskt försökt ta reda på vad som är bra för dom och lyckas hålla sig till det. De behöver inte vara rika, bara ha en tillräckligt ordnad ekonomi för att det ska passa den livsstil de strävar efter och så vidare.

Människor med en hög medvetandenivå klagar sällan på andra, inte för att dom är så godhjärtade, utan för att dom är för upptagna med att arbeta på sig själva. De behöver inte dricka sig berusade för att ha roligt på en fest. De är inte avundsjuka när någon lyckas bättre än dom, de gläds åt andras framgångar och blir inspirerade.

Medvetandenivå är inte bara en fråga om IQ eller om att ha information

När vi observerar människor som gör dåliga väl utifrån ett lägre medvetande, tänker vi ofta ”Den personen måste vara ointelligent” eller ”den personen måste vara oinformerad”. Men det är ofta inte så enkelt. Det finns gott om människor med extremt hög intelligens som har dåliga vanor, och gör dåliga val. Det finns även gott om människor som inte har en hög intelligens eller utbildning som gör väldigt smarta och produktiva val.

Ofta är det istället en fråga om attityd och energi. Här kommer vi in på ytterligare term som många förknippar med mumbojumbo, men som inte alls behöver handla om något esoteriskt. En del människor (jag själv inräknad) slår ofta in på en destruktiv bana i tidig ålder, till följd av sjukdom eller ett trauma, som präglar deras inställning till saker för resten av livet.

Du har säkert själv sagt någon gång att en person haft ”negativa vibbar”. I förra presidentvalet i USA anklagade Trump sin motståndare Bush för att ha ”låg energi”, vilket syftar på samma sak. Även Obama hade hög energi under sin kampanj, det är inte en fråga om politiskt läger. Din inställning och ”State” (se terminologi) är ofta en förutsättning för högre medvetande.

Skillnaden mellan att vara närvarande och att vara en slav under sina drifter

Att leva i nuet har för många blivit en ursäkt för att leva hedonistiskt och för ”Yolo-mentaliteten”. De postar en bild på en stor chokladglass på instagram och skriver ”jag lever bara i nuet” och tycker att dom är lite fyndiga. Att vara närvarande i nuet innebär också att du är medveten, medveten om ditt inre, om var du befinner dig, vad som händer runt omkring dig och inte minst dina egna val.

Om du äter en glass för att det stämmer överens med din inre övertygelse, kan det vara ett medvetet val i nuet. Om du bara slafsar i dig en glass för att ”det är gott” eller någon bjuder dig på det, visar det bara att du har samma medvetandenivå som en amöba.

Högt och lågt medvetande på makronivå

Winston Churchill sa ”det bästa argumentet mot demokrati är ett fem minuters samtal med genomsnittsväljaren”. Jag arbetade politiskt i nästan tio år, och efter att ha talat med tusentals väljare genom åren kan jag bara konstatera att Churchill hade rätt. Det är inte ens en fråga om vänster eller högerpolitik, de flesta har aldrig läst ett partiprogram i hela sitt liv. Det jag har lagt märke till som driver de flesta väljare är; vad röstar andra på? Vad gynnar mig kortsiktigt? Vad säger media att jag borde rösta på? Och inte minst, vad kommer andra tycka om de får veta att jag röstar såhär?

Samma sak gäller ofta val av kläder, diet, musiksmak och sport. Att bara följa med strömmen är ett sätt att bli ”smittad” av drivande. Andra människor driver planlöst genom livet så du gör det också. Jag har givetvis mina egna politiska och kulturella inklinatoner som jag inte hymlar med, men jag vet att pöbelmentalitet är ett exempel på lågt medvetande, och jag försöker även att undvika det själv.

Hur höjer du ditt eget medvetande och gör medvetna val?

Stanna upp, andas, reflektera över och ifrågasätt ditt eget beteende. Sök information utan att lita på den blint, experimentera och pröva dig fram. Viktigast av allt, gör saker för att du själv vill det, för långsiktiga mål och för att vara den typ av person du vill vara. De flesta val vi gör är ett resultat av vårt kulturella kontext och narrativ. Vad dina föräldrar har lärt dig, vad dina vänner tycker och inte minst av allt du ser på nyheterna samt i filmer och tv-serier.

De som styr det rådande narrativet och vill förslava dig, oavsett vilka du anser att dessa är, spelar på dina rädslor, din instinkt att följa med strömmen. Du vet att någon spelar på ditt lägre medvetande när dom använder argument som ”alla andra gör ju så” eller ”om du inte gör som jag vill är du en dålig människa”. Var pro-aktiv inte reaktiv.

I filmen Forrest Gump på slutet ”jag vet inte om vi har ett öde eller om vi är som ett löv i vinden, men jag tror att det är både och på samma gång”. Sanningen är att det är ett val, du kan välja om du vill vara ett löv som driver med vinden, eller att sträva efter att skapa ditt eget öde. Det viktiga är att det är du som väljer!

Läs även:

Det existerar inga dygder utan uppoffring

Du är inte gammal, du är lat

Krångla dig inte in i passivitet