De flesta av oss tänker mycket på eventuella saker som kan gå fel när vi utmanar vår bekvämlighetszon. Men varför tänker vi inte mer på eventuella förluster av att inte agera?

I min recension av ”Rich Dad, Poor Dad” skriven av Robert T Kiyosaki, nämnde jag att rika människor fokuserar mer på ”möjlighetskostnader” av att inte investera, än på eventuella förluster av att faktiskt investera. Helst bör man givetvis ta med alla möjliga kostnader i planeringen.

Att planera för förluster?

Låt oss säga att du funderar över att söka till en utbildning. Men du tvekar på grund av att det kan leda till eventuella förluster; tänk om jag inte gillar kursen och spenderat en massa pengar i onödan? Tänk om jag inte lever upp till kraven och inte kommer in? Tänk om jag kommer in och inte klarar provet? Tänk om jag klarar kursen men sedan känner för att arbeta med något helt annat?

Exempel på möjlighetskostnader

Möjlighetskostnader i det här fallet kan vara: tänk om jag inte söker till kursen och undrar resten av livet om jag kunde ha klarat den? Tänk om jag missar möjligheter till jobb för att jag inte gick kursen? Tänk om jag missar möten med människor som delar mina intressen? Tänk om jag missar att utöka mitt CV med ännu en värdefull färdighet?

Men möjlighetskostnader gäller inte bara i planering av karriär och ekonomiska investeringar.

Möjlighetskostnader av att inte lära dig om kvinnor, höja ditt värde och urval på den sexuella marknaden?

En av livets största nöjen, njutningar och upplevelser som man, är att möta, ha sex och bilda förhållanden med kvinnor. Det många (särskilt svenska) män inte förstår, är att detta är en färdighet som du blir bättte på med tiden. Möjlighetskostnader i detta fall;

Att du gifter dig med första bästa du träffar, och undrar resten av livet om du kunde fått någon bättre. Du träffar en kvinna med dålig karaktär som är otrogen, stjäl hälften av dina tillgångar och förbjuder dig (med statens hjälp) att inte få träffa dina barn. Att du lever i celibat eller ett sexlöst förhållande för att du aldrig lärde dig om hur du skapar begär hos din kvinna.

Läs ”hur får jag min fru att ligga med mig” och ”Game – första mötet”.

Möjlighetskostnader av att inte träna och äta nyttig mat

Detta område har större möjlighetskostnader än något annat: tänk om du blir kroniskt sjuk på grund av en vårdslös livsstil så att du varken klarar av att jobba eller leva fullt ut? Tänk om du blir deprimerad och får dåligt självförtroende för din övervikt eller brist på muskler?

Värst av allt; tänk om du dör i förtid? Och förlorar decennier av upplevelser, familj och vänner för att du inte tog hand om din hälsa?

Dö inte med en sång i ditt hjärta

Jag skrev ett inlägg på min personliga blogg för något år sedan med titeln ”dö inte med en sång i ditt hjärta”. Givetvis bör vi inte rusa in i vartenda projekt vi känner för, utan att utvärdera riskerna först. Men i boken ”Regrets of the dying” skriver en kvinnlig läkare som arbetat med de döende i decennier; att den största ångern nästan alla har i slutet av livet, är vad dom inte gjorde, mer än vad dom faktiskt gjorde. Tänk på det!