Karriär, familj, träning och hälsa – det finns mycket som stressar i vardagen. Här kommer några enkla tips för att få ett mer harmoniskt liv med mindre stress.

Säg ifrån dig åtaganden

”Varför gör jag det här?” är en bra fråga att ställa sig flera gånger per dag. Frågan är varför du tog åt dig ansvaret som kassör i föreningen, att hjälpa din bekant på jobbet med budget eller vad det nu kan vara. Vinner du något på det? Blir du en bättre person? Är personen eller personerna du hjälper viktiga och värdefulla? Om svaret är nej, avsäg dig uppgiften snarast.

Meditera

Genom att meditera tränar du din hjärna. Den blir bättre på att tåla stress, och samtidigt mer uppmärksam på när det börjar byggas upp ett berg av tråk. Du blir mer resistent mot stress, och bättre på att upptäcka den. En klar boost för din hälsa.

Stäng av notiser

Du behöver inte höra en massa pling så fort något händer i sociala medier, mail eller liknande. Stäng av skiten. Smala av kommunikationsvägarna in mot dig.

Visa att du är viktig

Se till så att människor runt dig förstår att din tid är värdefull, att de ska vara tacksamma över din bekantskap. Sätt gränser och var tydlig med när du inte har tid. Se till så att de som kommer och stör får veta att de gör just det. Orolig för att uppfattas som otrevlig? Var inte det. Du kommer att få respekt på detta sätt.

Be om hjälp

Själv är inte alltid bäste dräng. Om du är dålig på att meka med bilar – fråga kompisen. Han kanske behöver din hjälp med något annat, som han själv är dålig på. Det tar alltid längre tid att göra sånt man är dålig på. Släpp känslan av svaghet som det innebär att be om hjälp. Det är smart att ta hjälp av de som är duktiga på sin sak, för då blir det ju dessutom bättre utfört.

Behöver du hjälp med coachning mot stress? Kolla in min hemsida här.