Jag har varit passionerad över böcker om personlig utveckling sedan tidiga tonåren (idag är jag 36). Jag har genom åren troligtvis plöjt hundratals böcker om hur man kan utvecklas inom hälsa, ekonomi, träning, andlighet och så vidare. Under en period från att jag var tjugofem ändå upp i trettioårsåldern började jag dyka ned i den så kallade new age-litteraturen, jag läste böcker som Samtal med Gud av Neale Donald Walsch, jag läste nästan allt av Deepak Chopra, andra författare vars verk jag förkovrade mig i var av Wayne Dyer, Eckhart Tolle, Debbie Ford och Louise L Hay och många fler.

Du blir vad du läser!

Denna period var den mest passiva och destruktiva perioden av mitt liv. Jag befann mig under denna tid även i ett destruktivt förhållande som jag inte vågade ta mig ur, jag försökte bli vegan (vilket hade en otroligt negativ inverkan på min hälsa), jag gick med i ett nyandligt inriktat parti som hette Enhet och började förkasta allting jag hade trott på och kämpat för innan dess. Idag när jag ser tillbaka på den tiden inser jag att detta troligtvis har mycket att göra med den litteratur jag konsumerade.

Den största demografin som läser denna typ av böcker är medelålders kvinnor, därefter vänsterinriktade hippies och pacifister. Idag förstår jag varför – denna litteratur är framförallt skriven för kvinnor, även om författarna inte direkt erkänner det själva. Men ofta avslöjar de sig själva i direkta intervjuer där de smörar för kvinnor och säger att kvinnor är naturligt mer andliga och fredliga och så vidare.

Mannen är vad han åstadkommer

Som jag gick igenom i min tidigare artikel på Maskulint ”män är vad vi åstadkommer” handlar en kvinnas liv traditionellt sett om vikten av att vara vacker, förstående, ha en bra personlighet och om att vara omhändertagande. Detta ser vi både på individnivå och i samhället i stort. En kvinna är värdefull för att hon är kvinna, för att män vill ha sex med henne och för att hon kan föda barn. En mans värde består i vad han lyckas åstadkomma, inom karriär, med en stark fysik och med hans inflytande och makt, egenskaper som traditionellt har varit värdefulla för män. Läs även min artikel ”Jack Donovan och de fyra manliga dygderna” för att lära dig mer.

Böcker för kvinnor är sällan bra för män

I ljuset av detta är det förståeligt varför de böcker jag räknat upp särskilt tilltalar kvinnor, med budskap som: älska dig själv oberoende av vad du åstadkommit, livet handlar om kärlek och fred, du är vacker och värdefull som du är och så vidare. Jag säger inte att dessa budskap är helt irrelevanta för män i alla avseenden. Men de flesta som söker sig till böcker om personlig utveckling gör det för att de vill förbättra sina liv, och medan en kvinna ofta drömmer om att hitta en förmögen och stark man som kan ta hand om henne, drömmer män istället om att bli en förmögen och stark man, säger det sig själv att kvinnor och män behöver olika sorters råd för att förbättra sina liv.

För en kvinna som mår dåligt och känner att hon behöver något nytt i sitt liv kan det vara bra råd att ta ett varmt bad med eteriska oljor, börja träna yoga, byta ut kött mot sojasubstitut (som är östrogenbildande), och därefter klä upp sig i sin finaste klänning och gå ut och försöka utstråla ”bra energier” så kanske hon möter sina drömmars man som självklart tar det första steget (det är vad riktiga män gör) sveper upp henne och gör hennes liv till en dröm.

Kvinnor och män behöver olika typer av råd

För de flesta män som behöver en ny riktning i deras liv är dessa råd en katastrof. Ingen arbetsgivare kommer ge en man ett jobb för att han är söt och har en bra personlighet. Att bara meditera och äta quornbullar kommer i bästa fall göra honom svagare och i värsta fall sjuk. De flesta män kan inte attrahera en vacker kvinna genom att bara gå omkring och ser bra ut, han behöver mod, bra game* och ha ett i övrigt stabilt liv.

Män vinner inte respekt från andra män och uppmärksamhet från kvinnor genom att vara söt och fredlig, han gör det genom att vara aggressiv (framåtgående, hungrig efter framgång etc). Kvinnor är beroende av östrogen, ett hormon som främjas av ett stillsamt liv, en vegetarisk diet och genom att sitta och titta på videos av söta bebisar och kattungar med mera. Män är mer beroende av testosteron för att må bra, ett hormon som främjas av tung styrketräning, en kost med mycket animalisk föda (naturligt fett och protein), aggressiv musik med mera (ja detta är vetenskapligt bevisat).

Vad är bra litteratur för män?

Det var först i tidig 30 års ålder som jag började finna litteratur bättre anpassad för män. Med detta sagt vill jag inte kasta ut barnet med badvattnet, det finns fortfarande teorier av värde i new age-litteraturen, råd om meditation, hur man hanterar stress och mer esoterisk information om Gud, andliga energier med mera som kan stämma, men som saknar vetenskaplig grund. Men för män som vill ha en livsfilosofi och praktiska råd mer anpassade för män, är det bättre att läsa böcker som ”The 50th law” av Robert Green och 50 cent, ”The Gorilla Mindset ” av Mike Cernovich och ”The Art of War” av Tsun Tsu. Jag rekommenderar även att du läser artikeln ”4 böcker alla män borde läsa”.