Män.Vi vet alla hur det kan vara med många olika projekt samtidigt, och utöver detta kanske lite trassel privat med affärer, relationer med mera. I detta ska vi ändå fortsätta jobba framåt, även veckor då vi drabbats av förluster och svåra motgångar. Hur gör man?

Fokus handlar sällan om att själva fokuset i sig, det handlar om svårigheten att inte släppa in de bråkiga tankarna som väntar utanför dörren. Om dörren hålls stängd håller sig tankarna borta. Om du istället öppnar dörren, och försöker fokusera med kaos runt dig, kommer du att misslyckas.

Första rådet är därför: låt dig inte störas.

Stäng av notiserna i mobilen. Stäng av ljudet. Ja, stäng helst av mobilen som sådan. Lås dörren in till dig, bokstavligen också.

En annan svårighet är känslan av att du borde göra något viktigare än sysslan just nu. Tvivel. Frågan är ju därför, har du valt rätt syssla vid rätt tid? Ibland kan det ligga en uppsjö av sysslor och vänta, och många av dem kan ta någon minut att utföra, samtidigt som de gör stor skillnad – speciellt om någon annan väntar på att ta över efter att du har gjort ditt.

Andra rådet är därför: prioritera, så att du gör saker och ting i rätt ordning och vid rätt tid.

Fokus är en träningssak. Syftet med meditation är faktisk att träna fokus i hjärnan. När all österländsk mystik är bortskalad, återstår denna enkla sanning. Inget flum, bara styrketräning för medvetandet.

Tredje rådet är därför: meditera varje dag.

Hur mycket vi skulle vilja att det fysiska hos människan inte är så viktigt, är våra kroppar ändå majoriteten av det som är vi. Själen och så vidare får ni tro vad ni vill om, men faktum är att vad vi äter och hur vi rör oss styr det mesta andra av den mänskliga gestalten också.

Fjärde rådet är därför: ät bra mat (LCHF skulle jag säga), och träna (tunga övningar).

Kroppen är ett verktyg, och ett verktyg behöver servas ibland för att leverera optimalt. Om vi mediterar, äter rätt och tränar – räcker inte det då? Nej. Om du ska klara av att göra bra saker resten av ditt, förhoppningsvis, 90-åriga liv – då behöver du tänka på att vila ordentligt.

Femte och sista rådet är därför: sov ordentligt på nätterna.

Läs även:
Tvåstegsmetoden för produktivitet