Det pratas mycket om vikten av självförtroende för att lyckas i olika sammanhang, som om att det var någon mystisk inneboende kraft. Men vad innebär det att ha självförtroende? Och hur kan vi bli mer självsäkra på riktigt?

På marknaden för personlig utveckling säljs det allehanda produkter, böcker och coaching-samtal för att hjälpa folk att känna mer självförtroende. I filmer och romaner handlar det ofta om att huvudpersonen genom en insikt eller efter ett motiverande samtal ”finner sitt självförtroende”. Men allt detta är bluff och båg, och bygger på önsketänkande. Det är som att du skulle få stora muskler av att intala dig själv att du är vältränad, eller att du kan bli en bra bilförare genom att prata mycket om att åka bil.

Självförtroende är en biprodukt av erfarenhet

Självförtroende handlar i grunden om en tilltro till din egen förmåga. Till exempel, en medioker schackspelare utmanar dig att spela ett parti; om du är en erfaren schack-spelare kommer du med största sannolikhet att känna mer självförtroende i denna situation, än om du precis lärt dig att spela. Samma princip gäller på din arbetsplats, i förhållande till kvinnor eller när du tävlar i en idrott.

Ibland kan det vara värdefullt med en liten egoboost innan du prövar något nytt, bara för att du i huvud taget ska våga pröva. Men effekten av att intala dig att du är bra på något fast du inte har någon erfarenhet eller resultat, är bara kortvarig. Läs min artikel ”Fake it til you make it – fungerar det?” för att lära dig mer om detta.

Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla

Många blandar ihop begreppet ”självförtroende” med ”självkänsla”. Att ha självförtroende handlar som jag nämnde tidigare om tilltro till dina förmågor”. Självkänsla är ett djupare begrepp som handlar om hur du uppfattar ditt värde, ditt ursprung och inneboende potential. Om du till exempel inte tror att du har potential för att lyckas med något på grund av din etnicitet, hänger det ihop med en dålig självkänsla.

Men om du inte känner självförtroende med kvinnor, beror det troligtvis på att du har varit tillsammans med för få kvinnor, vilket innebär att du behöver lära dig och praktisera Game.

Det är okej att vara en nybörjare, det är inte okej att vara en bluff

Ett vanligt problem som oftast är unikt för män, är att vi inte vill visa vår brist på kompetens eller förmåga. Problemet med detta är att du inte kan bli bra på något utan att först gå igenom en period av att vara en nybörjare. Men sanningen är att ingen kommer klandra dig för din brist på förmåga inom ett område, så länge du är öppen med att du faktiskt är en nybörjare. När jag ser en överviktig person på gymmet tänker inte jag ”vad gör du här din lilla tjockis, jag tänker ”bra, kämpa på!”.

Det många däremot föraktar är någon som försöker få oförtjänt beröm, en skrävlare eller en posör. Killen som går omkring med en hållning som ska ge sken av att han är en kroppsbyggare, fast han har en fysik som en flaggstång. Eller killen som tror att han är en filosof för att han läst ”Sofies värld”.

Ibland är självkänsla (tro på din inre potential) en förutsättning för att motivera dig att börja skaffa erfarenhet som i sin tur kan ge dig ge dig själv självförtroende (tro på dina förmågor). Detta kommer jag få igenom i en senare artikel.