Vad du associerar dig med riskerar att bli ett sänke som drar ner dig i destruktivitet, eller bromsa din utveckling. Se till att bli medveten om vad du identifierar dig med, och välj bort det som inte gynnar dig.

Eckhart Tolle är en av de nutida andliga förebilder som finns i mitt liv. Han har hjälpt mig att förstå hur leva i nuet kan kombineras med planera framåt, han har påmint mig om vikten av acceptans, hjälpt mig att förstå hur användandet av begrepp och etiketter missgynnar mig, och han säger viktiga saker om identitetsskapande.

Vad säger då Tolle om destruktivt identitetsskapande? I mångt och mycket går hans diskussioner kring något som han kallar smärtkroppen, något som närmast kan liknas vid offermentalitet. Den som bygger en identitet utifrån lidande, kommer att känna sig utifrån detta lidande. När han tänker på sig själv kommer han att bli ständigt påmind om lidandet. Därifrån är steget inte långt att söka externa syndabockar och tycka synd om sig själv. Men det gäller att inse att man är mer än sin smärta, och stiga ur offerkoftan.

Vad du identifierar dig med kan driva dig, eller fälla dig

Beroende på vad du väljer att identifiera dig med kan du begränsas, eller drivas framåt. En stor del ”så har jag alltid gjort” eller ”jag är den jag är” kommer tveklöst att döma dig till att stagnera på många sätt. Om du istället anammar, exempelvis, någon av Jungs arketyper kan du istället växa.

Tänk dig att krigaren, fadern, magikern eller andra kraftfulla arketyper blir en del av din identitet. De blir till lite för tunga rustningar, eller för stora skor, att växa i. Fake it til you make it? Kanske, kanske inte. Jag brukar själv rekommendera att vi skapar ett ideal-jag som ska användas i stunder av tveksamhet, att vi ska göra det som den ideala versionen av oss själva hade gjort.

Vad är du och vad är du inte?

Vissa håller på fotbollslag, andra har ett yrke som de är väldigt stolta över, någon tredje ser sin politiska hemvist som något väldigt viktigt, och så har vi alla en hemort och ett hemland som förmodligen är viktigt. Själv har jag fäst väldigt stor vikt i den musik jag lyssnat på och den kultur som fanns runt detta. Jag kan hälsa på andra män med skägg, och jag kan nicka åt personer med skinnjacka och dödskallar på t-shirten. En gång när jag lånade en husbil blev jag hälsad på av andra husbilsförare där ute på vägarna.

Kort sagt ingår vi i många olika sammanhang där vi känner oss hemma, och alla dessa sammanhang är med och bygger en identitet. I många fall är de så självklara att vi inte ens reflekterar över dem, och i många fall skulle vi behöva reflektera över dem. Genom att släppa en gammal idé om oss själva, kan vi lättare utvecklas och nå närmare en annan idé om oss själva som är viktigare.

Släpp offerkoftan, och bränn upp den

Det är inte alltid lätt att se vad du har byggt din identitet av. Några av de ledtrådar du kan följa är dessa frågor:

  • Vad är viktigt i livet?
  • Vad kan du aldrig sluta med?
  • Vad kan du dö för?
  • Vad gör dig arg?
  • Vem vill du vara?
  • Vem beundrar du, och varför?
  • Vad borde alla andra också göra och tycka?

Känslomässiga reaktioner är inte sällan ledtrådar till något som har lätt att trigga dig, och detta av en anledning. Under denna triggar vilar något som kan vara kopplat till din identitet. Där ska du gräva, se vad du hittar och ställa dig frågan: ”bör detta vara en del av vem jag är”? Om du stöter på en offerkofta, slit av dig den och tänd eld på den!

Läs även:
Retikulära triggers