Facebooks grundare Mark Zuckerberg är en man som många gillar att hata. Men trots sitt ofta robotliknande beteende och tveksamma företagsbeslut, är det enligt mig någon alla män kan lära sig något av, om de vill bli framgångsrika

En av de få poddar jag följer regelbundet är den av Tim Ferriss, en man vars arbete inspirerat grundarna till den här sidan. Han intervjuar inte bara toppatleter på sin podd, men även några av världens ledande filmstjärnor och entreprenörer som Arnold Schwarzenegger och Seth Godin. Nyligen såg jag att han hade intervjuat Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Framgångar lämnar ledtrådar

– Tony Robbins

Jag kände ett visst motstånd mot att lyssna på denna intervju eftersom jag likt många andra fått en negativ bild av såväl Zuckerberg som Facebook från media och populärkulturen. Men som Toby Robbins brukar säga ”framgångar lämnar ledtrådar” och få har varit mer framgångsrika i modern tid än denna man.

Det är inte bara en slump att Zuckerberg är framgångsrik

Efter att ha lyssnat på hela intervjun står det klart för mig att framgångarna från Zuckerberg inte är en slump, visst har han haft tur, och säkert även trampat folk på tårna längs vägen, men man kan knappast ifrågasätta hans intelligens och hängivenhet till sitt arbete. Jag tyckte även att han framstod som sympatisk, vilket förvånade mig, men det säger rätt mycket om hur media påverkar vår uppfattning om kända personer.

Du behöver inte gilla någon för att lära dig av hen

Utifrån vad jag hört av honom delar jag inte många åsikter med Zuckerberg och jag är väldigt skeptisk till hur hans företag förhåller sig till sina kunders integritet och yttrandefrihet. Men syftet med den här artikeln är inte att få någon att gilla denna man, men däremot att lära sig från hans framgångar. Tidigare har jag även skrivit en liknande artikel om flickidolen Justin Bieber, och jag kommer fortsätta att hämta visdom och dela med mig av den i mitt skrivande, oavsett var jag hittar den.

Läs även: Varför Justin Bieber är hårdare än dig – Maskulint.se

1. Lär dig att fäkta och tala minst ett främmande språk

Redan i inledningen av intervjun blev jag både förvånad och imponerad av att Zuckerberg från en tidig ålder varit en hängiven fäktare och att han kan läsa både gammal latin och Grekiska. Enligt honom hjälper en sport som fäktning (och även andra kampsporter) dig att tänka strategiskt och att förutse motståndarens drag.

Fördelen med att lära dig främmande språk är att du får tillgång till helt nya världar av kunskap, kultur och sociala interaktioner. Utöver grekiska och latin har även Zuckerberg lärt sig att tala mandarin.

Läs även: Hur gör man för att lära ett nytt språk? Maskulint.se ger tips

2. Läs de stora västerländska klassikerna

En anledning till att Zuckerberg ville lära sig att läsa grekiska var för att kunna läsa de stora klassikerna på originalspråken. Inte bara grekisk filosofi, men även storverk som Homers Illiaden. Enligt honom är de stora grekiska och romerska klassikerna en grundpelare, inte bara för att navigera i sitt eget liv, men för att kunna förstå och utvärdera den ekonomiska marknaden, världspolitiken och krigsstrategier.

Läs även: Citat från fem stoiker som kan hjälpa dig – Maskulint.se

3. Börja dagen med fysisk träning (undvik media)

I intervjun beskrev Zuckerberg att läsa världens nyheter med att få ett slag i magen, det är viktigt att hänga med i vad som händer i världen i någon grad om du vill bli framgångsrik, men börja inte din dag med dåliga nyheter (tyvärr fokuserar media på dessa). Han erkänner att han saknar disciplinen att sitta ned och meditera, men säger att du kan uppnå ett meditativt stadie genom att börja dagen med en fysisk aktivitet där du måste fokusera på vad du gör.

Några exempel på dessa är styrketräning och att cykla. Men Zuckerberg själv föredrar att surfa, vilket underlättas av att han spenderar mycket tid på Hawaii.

Läs även: Mountainbike – roligare konditionsträning – Maskulint.se

4. Förankra dig i din egen religion och identitet

Zuckerberg är uppväxt i en trygg judisk kärnfamilj, och även om han själv inte är särskilt religiös ser han värdet i sådant som traditioner och religion för att kunna förankra sig i världen och att ha en kontext att verka utifrån. Inte minst har han upptäckt värdet i detta sedan han själv blev far och att kunna hänvisa sina egna barn till det rika judiska kulturarvet.

Hans fru är av kinesisk härkomst och hennes föräldrar kom till USA när de flydde från Vietnam. Enligt Zuckerberg är det en styrka för hans barn att kunna lära sig från både det kinesiska och det judiska. Detta är något jag själv kan relatera till eftersom jag har en dotter från ett tidigare förhållande med en italienska, hon är stolt över såväl sitt nordiska som sitt italienska arv.

Läs även: ”Jag är för individualistisk för en stam eller brödraskap” – en respons (maskulint.se)

5. Sätt ditt eget lag framför allt

När Zuckerberg fick frågan om vad han oroar sig för och prioriterar när det gäller att lösa problem svarade han, och jag parafraserar:
”jag ligger aldrig sömnlös över sjunkande aktier, konkurrenter eller över min popularitet, det som kan göra mig sömnlös är osämja inom mitt eget team, inget är viktigare eller mer akut för såväl mitt eget välmående som för mitt företag, sätt alltid ditt eget lags väl och ve först”

Detta är enligt mig väldigt sanna ord och en viktig princip för vårt arbete med Maskulint.

6. Tänk stort, bli inte för bekväm

När Tim Ferriss frågade Zuckerberg om kritik han fått över att ha för orealistiska visioner med alltifrån Facebooks expansion till sitt nya åtagande med ”The metaverse”, gav han sitt enligt mig mest minnesvärda svar från intervjun, återigen jag parafraserar:

”Om de flesta tycker att mitt nästa steg är förståeligt eller att mina största visioner verkar genomförbara, då betyder det att jag har blivit för bekväm, då är det dags att tänka större”

Mark Zuckerberg

7. Studera krigskonst och uppfostra dina barn till krigare

I slutet av intervjun berättade Zuckerberg lite om hur han uppfostrar sina barn, bland annat läser han Jocko Willinks bok ”Way of the warrior kid” för barnen som en godnattsaga. Det framgår tydligt i intervjun att han ser ett stort värde i sådant som kampsport och krigsfilosofi och även att han försöker inympa detta i sin egen avkomma, detta är enligt mig något alla män borde göra.

Läs även: Var en krigare i trädgården – inte en trädgårdsmästare i krig – Maskulint.se

Avslutningsvis kan jag bara rekommendera de som vill veta mer om Zuckerberg och hans sätt att tänka att lyssna på hela intervjun: Mark Zuckerberg — Founder and CEO of Meta (#582) – The Blog of Author Tim Ferriss