Inget stör mig så mycket som personer som ifrågasätter, men inte har några egna idéer. Jag anser att den som inte har något att stå för, inte borde lyssnas på lika mycket som den som faktiskt försöker göra något själv. Därför är mitt råd till dig: var skeptisk mot skeptiker.

Misslyckanden har gjort mig till en man

Genom livet har jag följt många vidlyftiga idéer och infall, framförallt i ungdomen. Detta har lett till många misslyckanden, förnedrande misslyckanden, mycket smärta och även skam. Men om något har det gett mig tjockare skinn, kunskap och visdom. Det har gjort mig till en man. Jag har haft fel mången gång, jag har fattat dåliga beslut på dåliga grunder. Envisheten har varit en ledstjärna, och det har skrockats åt mig med orden ”vad var det jag sa”.

Inte för en endaste sekund ångrar jag detta. Varje lärdom är en liten sten som bygger upp den jag är. Det har blivit många stenar genom åren, och jag är kort och gott stolt över den jag har blivit. Ibland har självsäkerheten varit väldigt dåligt underbyggd, och då har jag i efterhand fått skämmas inför diverse människor. Men vet du vad? Det skiter jag i.

Skeptikerna å andra sidan…

Det finns en kategori människor som inte har valt samma väg. Som aldrig har stått för något eller försvarat sin övertygelse (oavsett om den är rätt eller fel, vettig eller vansinnig). Dessa personer har inga åsikter, utan bygger sitt liv på att ifrågasätta andras idéer och verk. De petar och synar, analyserar och kritiserar. Alltid finns det så klart något att anmärka på.

”Vad tycker du själv?” eller ”Hur skulle du ha gjort?” är de frågor jag numera alltid ställer till dessa personer. Föga förvånande finns det sällan något svar. Det är tomt. Kreativiteten finns bara i frågvisheten, men det tycks inte finnas några idéer eller ideologier utöver detta.

Ingen sak att stå för. Inget syfte att riskera livet för. Bara ett hånfullt flin när en idé (enligt dem) har skjutis i sank. Då är kampen så att säga vunnen, och precis som förra gången är första pris att återigen få sjunka tillbaka i sin nihilistiska livsåskådning om att det är bäst att inte göra eller tycka något.

”Källa på det”

På internet syns ofta det här beteendet i sociala medier. Det sker ofta på ett likartat sätt. Någon proklamerar eller framför en åsikt. Ett koppel av vita riddare anfaller med lupp, pincett och hånflin. Nu ska det ifrågasättas och förlöjligas. Ofta i form av en fråga som knappt kan besvaras, eller kräver att den ifrågasatte doktorerar i ämnet. Då kan den vita riddaren få rätt i sak, och ler självbelåtet över sin ”dominans”.

Det är dock relativt enkelt att undgå detta beteende. Själv svarar jag ofta ”du kan väl leta dina källor själv” eller ”varför ska jag ödsla tid att leta information åt dig?”. De där skeptikerna räknar nämligen kallt med att du ska dansa efter deras pipa, som om det var någon sorts rättighet att få be om källor till varje liten åsikt eller påstående.

Ironi och sarkasmer

”Glimten i ögat” brukar det kallas när osäkra människor ska ta sig an något, men tycker det är läskigt att göra sitt bästa. Den som gör sitt bästa och misslyckas faller ju mycket hårdare än den som i förväg påpekade att han inte gör det på allvar. Ett misslyckande i det fallet spelar ju ingen roll, då insatsen skedde ”med glimten i ögat”. Själv lyssnar jag aldrig på musik skapad med glimten i ögat. Jag vill ha äkta känslor, även om det är vanvettiga och uppåt väggarna.

Detta ironiska sätt att vara går igen även i andra sammanhang. Jag jobbade en gång med en man som aldrig någonsin var allvarlig. Allt var ett skämt, även när han tycktes uttrycka äkta känslor (ilska, sorg). Det skulle skojas även om de värsta av tillkortakommanden. Den som skrattar lider inte, eller något. Min teori är att han helt enkelt var för mycket av en nice guy för att våga vara öppen med sina avsikter, åsikter och behov.

Stå för något!

Det jag vill säga med denna artikel är att det är så mycket mer värdigt att stå för något, att våga något, att göra något obekvämt, än att ifrågasätta andra och skoja om allt och ingenting. Våga vara obekväm. Var inte rädd för att skapa fiender, och strunt i vad andra tycker om dig. De som inte tycker om den du är innerst inne, är inga du ska slösa någon tid på ändå.

Läs även:

Hur du lever rättrådigt i en nihilistisk värld

Fyra egenskaper som utmärker en alfahanne

Egenskaper som höjer dig över massan av män

Bitterhetens ljuva frukt – gnällspikarnas mentala grupponani