En av livets beskare karameller är upptäckten att det långt ifrån alltid är den skickligaste som lyckas bäst. Tvärtom är det ofta medelmåttor på ledande positioner, för att de varit duktigare på nätverkande och försäljning. Detta är inget du vinner på att gräma dig över – acceptera och anpassa dig om du vill komma någonstans.

Misantropi och avund

Jag har alltid varit den som haft lätt för mig, framförallt lätt för att lära och bemästra. I alla sammanhang jag befunnit mig i har jag tillhört de bästa. Det var därför inte speciellt konstigt att jag tidigt anammade en elitistisk approach gentemot omvärlden. Som en ung och outvecklad man var jag den misantropiska nihilisten som såg ner på andra människor.

Det fanns en dubbelhet i detta. Samtidigt som jag såg mig själv som en halvgud, såg jag också hur (enligt mig) medelmåttiga personer lyckades bättre i livet. Högre lön, snyggare tjej, större bekantskapskrets och bättre liv generellt. Detta var naturligtvis ur min synvinkel. Det fanns en avundsjuka. Varför var jag inte lika lyckad, eller mer, som var så smart och duktig?

Varför lyckas medelmåttorna?

Inom företagsvärlden har jag träffat många extremt duktiga människor. Inte sällan sitter de med företag som går dåligt, medan deras halvmesyrer till konkurrenter håvar hem miljonerna. Vissa av dem är rena genierna inom sitt gebit, men det hjälps inte. Och blir inte bättre av att de uttrycker bitterhet gentemot omvärlden. ”Om folk ändå förstod!”. Ja, men de förstår inte. Jag ser detta mönster komma igen i de flesta sammanhang.

Varför är det ingen som förstår geniet, mästaren? Varför väljer de halvmesyren? Förklaringen är att det inte är expertis som vinner, utan anpassning till kunden/mottagaren. Sociala förmågor (social kompetens som det kallades förr) vinner över kunskap och expertis vilken dag som helst. Människor väljer det som är trevligt och lättillgängligt, förenklat och tillputsat. Ingenting är enkelt, men den som misslyckas med att förenkla och trivialisera kommer att bli bortvald.

Se dig omkring

Om du tar en titt på de personer som är mest framgångsrika på ditt jobb, vad är de bäst på? Har alla snygga tjejer förtjänat sina positioner med sitt kunnande? Har alla sociala och glada säljchefer fått sina positioner genom timmar av studier? Har alla ”experter” i TV-sofforna doktorerat i sina ämnen? Svaret är nej. I slutändan är det de duktigaste säljarna som vinner. Självklart finns det undantag, men det är detta som gäller.

”Survival of the fittest” kallade Charles Darwin. De som är bäst på att anpassa sig är de som vinner, inte de som är starkast eller duktigast. I vår värld är det de som kan anpassa sig bäst till majoriteten och dess behov som kommer att lyckas bäst. Varje gång. Kappvändare och ja-sägare kommer alltid att överleva, hur kackerlackslika och vidriga de än må te sig.

Acceptera och utnyttja

För att komma vidare i livet måste du svälja din stolthet och acceptera att det här faktiskt är tingens ordning, åtminstone så länge du väljer att spela ”deras” spel och leva i deras värld. Om du startar ditt eget samhälle och väljer dina närmaste kommer oddsen istället att vara på din sida. Så länge du väljer att vara en bakbunden varg i fårens värld kommer du att få lov att anpassa dig.

Kort och gott är det social dynamik och sälj du behöver lära dig, inte att bli bättre på din färdighet. Bli populär, skaffa vänner, bygg nätverk och lär dig att sälja dig själv. När du kommer upp dig i ditt nätverk kan du plocka fram trumfessen ur rockärmen och blåsa dem av banan med din expertis. Men inte förrän då.

Läs även:
Ditt nätverk är ditt nettovärde
Konsten att skapa ett företag
Så blir du en mästare