Vi som skriver här på Maskulint har sedan starten ständigt levererat artiklar i en stadig takt, enligt vår egen utsago av hög kvalitet. Varje vecka tillkommer minst fyra nya artiklar. Här kommer några tips på hur detta blir möjligt, och hur du lyckas med skrivandet även fast livet är fullknökat med aktivitet.

”Nu ska jag blogga, men om vad?”

Jag har bloggat sedan 2005 i olika former och under olika namn. De första åren bestod av en stor mängd artiklar av typen ”nu ska jag göra en stor förändring”, och så hände ingenting. Vidare var det ett evigt pressande för att få något att skriva om, inte sällan sittande framför datorn utan något som helst ämne i huvudet. ”Nu ska jag blogga” tänkte jag, men det fanns inget att skriva om. Det här känner nog många igen sig i. Det är ren och skär orutin.

Ge fan i att skriva då

Faktum är att jag har sett många vana bloggare hålla på med samma trams. Idisslandet av hur svårt det är att hitta något att skriva om, att hålla bloggen vid liv. Men ge fan i att skriv då, tänker jag numera. Den som inte vet vad den ska skriva om, ska inte skriva. Punkt slut.

Så gör du för att få kontinuitet i skrivandet

Du planerar vad du ska skriva om i förväg. Det är hela hemligheten. Skriv ner ämnen som rubriker, och så sätter du underrubriker under varje rubrik. Lägg bort, plocka upp senare. När det är dags att skriva har du redan bestämt dig att det är skrivardags, och du har redan plockat ett ämne. Det har du gjort i förväg, så att du har fått igång hjärnan på sitt uppdrag. Kanske så långt som en dag innan.

Så gör du för att skriva effektivt

Du skriver först. Sedan rättar du. Du sitter inte och tänker på meningsbyggnad, kommatering och ”hur kan det här uppfattas av någon annan” medan du skriver. Producera först, tänk sedan. Dina tankar är nämligen det största hindret mot produktivitet. Bara sätt igång, och så får du fixa till din artikel eller text efteråt. Du ansar inte skägget innan det har växt ut, eller hur.

Ta bort hindren

Din egen ofokus är den största utmaningen. Därför, stäng av alla notiser och annat som stör ditt arbete. Berätta för de som kan störa dig att du vill vara ostörd. Och så har du inte Facebook och annat öppet medan du skriver. Du ska bara ha ögonen på ditt dokument.

Har du några andra hinder eller utmaningar som du vill ha hjälp med när det gäller skrivande? Kommentera under artikeln eller på Facebook.