Är du dig själv fullt ut, eller förtränger du skamliga och förbjudna sidor? Min rekommendation är att du låter dina skuggor, skuggjaget, komma ut i ljuset, accepterade och erkända.

Vadå inre mörker och skuggjag?

Carl Gustav Jung definierade skuggjag som arketyper vi bar inombords, men inte ville erkänna för oss själva. Ofta finns de där inne som motsatser till sådant vi vill vara. En person som jobbar hårt på att vara osjälvisk, kanske har en girig sida djupt där inne. Den förträngs, förnekas och stängs in. Om du inte känner till Jungs arketyper råder jag dig att läsa mer om dessa, då hans teorier är högst intressanta. Men jag gör ingen utläggning om detta här.

Vad har jag för nytta av kunskap om skuggjaget?

Som alltid försöker vi på Maskulint.se att hålla oss till en praktisk nivå, och så även med detta. Det du kan få ut av att vädra skuggorna och ditt inre mörker, är att du mår bättre. Undertryckta sidor riskerar att ta över personligheten, och dessutom begränsa dig. Den som är sig själv fullt ut, komma att lyckas bättre i livet kort och gott.

Hur går jag till väga?

Fundera på vad du står för, och vem du definierar dig som. Leta efter motsatser i detta. Om du definierar dig som lojal och trogen (som exempel) kanske du har satt upp ett förbud mot falskhet inombords. Utforska moralen och se om det är några tankar som du förbjuder dig att tänka. Glöm inte att tankar bara är tankar. Även det mest bestialiska i föreställningsvärlden är endast mentalt. Det är skillnad på tanke och handling.

Så har jag haft nytta av att vädra mörkret?

Jag letar regelbundet efter sådant som jag nästan omedvetet förbjudit i mig själv. Kognitiva biaser av olika slag, men även moraliska principer eller förutfattade meningar. Därefter har jag agerat, ändratt och tagit mer kontroll över mig själv – samtidigt som detta skapat mer frihet. Jag känner mina svagheter, och jag vet vad jag är benägen till att tänka i vissa situationer. Detta är nu accepterat.

Balans mellan ljus och mörker

Ett exempel är min tidigare vilja att bli omtyckt, där det fanns en hemlig och dold sida som helst ville bli hatad. Den sidan kom fram i berusad tillstånd, och kunde leda mig att försöka provocera fram andras ogillande. Detta satte mig i en del farliga situationer. När jag nu har accepterat den här sidan har även sidan som handlar om att bli omtyckt, försvunnit. Genom att balansera dessa två har jag i dag en mer balanserad och flexibel syn på hur jag uppfattas. Resultat: jag skiter i vad folk tycker om mig, om det inte är viktiga personer som jag valt ut i mitt liv.