Tomma tunnor skramlar mest, små hundar skäller högst. Vi lever i ett samhälle dominerat av Värdesignalering, men om du vill bli tagen på allvar måste du agera.

Det här året ska jag börja träna. Jag vill skriva en bok. Jag tänker bli en entreprenör. Jag älskar Sverige. Jag är en feminist. Jag står bakom flyktingarna från Syrien. Alla dessa meningslösa plattityder är exempel på att proklamera istället för att demonstrera. För att förekomma mina kritiker ska jag erkänna att jag själv ägnat mig åt detta beteende flera gånger innan jag insåg hur löjligt och kontraproduktivt det verkligen är.

Att proklamera saker du ska göra ger dig belöningar som inte betyder något, från människor som egentligen inte bryr sig, för något du inte har presterat

Låt oss säga att du sitter och fikar med dina kollegor från jobbet, så utbrister du ”jag har skaffat ett gymkort, nu ska jag komma i form”. Med största sannolikhet kommer dina kollegor säga saker som; bra jobbat, vi hejar på dig, lycka till och så vidare. Dessa ord av välmening betyder ungefär lika mycket som när bussföraren önskar sina passagerare en bra dag. Men egentligen är det ingen som bryr sig, och varför skulle dom det? Du har ju inte gjort någon ansträngning ännu.

Att lova runt håller ofta tunt

Ingen kommer ge dig ett jobb som läkare för att du går ut och säger att du planerar att plugga medicin. Ingen kommer tro att du är vältränad för att du säger att du brinner för fitness. Ingen kvinna kommer att ligga med dig för att du kallar dig alfa. Ingen kommer att beskydda dig från staten för att du säger att du är emot höga skatter. Det finns ett amerikanskt uttryck som lyder ”Money talks, bullshit Walks”. Eller för att använda ett svenskt uttryck ”lova runt håller tunt”. Du skulle lika gärna kunna säga att du vill bli astronaut, det är inte intressant för någon om du inte lyckats prestera något i paritet med den bedriften.

Överdrivet proklamerande skadar ditt rykte

När någon du känner säger varje dag att de ska sluta röka, men fortsätter i år efter år, kommer du sluta ta honom på allvar. När samma person säger att han ska skriva en bok eller börja studera, kommer du tänka ”han snackar ju bara”. Människor som pratar mer än dom agerar framstår som skrävlare och det är få som vill samarbeta eller hjälpa människor som bara snackar. De som agerar däremot får ofta snabbt ett rykte som handlingens män, och kommer lättare att dra till sig andra seriösa människor som får saker gjorda.

Om du menar allvar med dina avsikter: sätt igång och låt resultaten tala för sig självt

Om du verkligen avser att komma i form, sätt igång och handla nyttigare mat, gå ner till gymmet och kör ett hårt träningspass, men basunera inte ut det till världen. Om du misslyckas eller drabbas av ett bakslag kommer ingen veta om det eftersom du inte postat om det i alla sociala medier. Om du däremot lyckas hålla din diet och träningsregim i ett år eller två, tro mig, omgivningen kommer att lägga märke till det utan att du säger något.

När du uppnår dina mål utan att ha skrävlat om det innan skapar du en mystik kring dig själv. De som alltid sett dig som överviktig kommer undra varför du plötsligt förändrats, och ännu viktigare; vad är du mer kapabel till?

Detta är särskilt viktigt i relation till kvinnor som oftare kommunicerar indirekt medan män kommunicerar mer direkt. Som Rollo Tomassi säger ”hennes beteende är hennes budskap till dig”. Om du vill förbättra ditt förhållande, proklamera inte för henne vad du tänker göra, och för allt i världen ”gör det inte för hennes skull!”. Börja bara leva i enlighet med dina mål och hon kommer älska den nya versionen av dig. Om hon inte gör det finns det fler fiskar i havet.

Läs även:

Dålig personlig utveckling

Du är inte gammal, du är lat