Samhället ser ut som det gör, kvinnor är som de är, och döden kommer och tar oss alla till slut. Med detta sagt finns det en jävla massa du kan göra själv, istället för att skylla på politik, medier, invandring, feminism och den ryska chocksnön.

Sträva efter perfektion, acceptera imperfektion

Oavsett vilken tidsålder vi lever i, finns det alltid något att klaga på. Ingen tidsålder är perfekt, inget samhälle och ingen ideologi. Idén om det perfekta är bra att ha som ett ideal, men det är minst lika viktigt med en pragmatisk syn på livet och att acceptera imperfektion. Nästa steg är att gå vidare mot förändring, och förändra det enda du faktiskt kan förändra – dig själv.

Den som vill, gör

Min vän och samarbetspartner E.R. Almgren har på sin andra hemsida Leva Fett systematiskt diskvalificerat de vanligaste bortförklaringarna till passivitet. Detta gäller hälsa i första hand, men artiklarna är gångbara även rent allmänt. Det finns inget för gammal, för lite tid, för ung, för sent eller för tidigt helt enkelt. Den som vill, den gör. Istället för att gnälla och skylla på utomstående faktorer. Här är länkar till några av artiklarna från Leva Fett:
Tio bästa artiklarna på Leva Fett
Gör dina vänner dig fet?
Använd argument för dåliga vanor till att skapa bra vanor
Fyra hinder för din hälsoplan och hur du övervinner dem

Det finns alltid en bortförklaring

Jag träffar själv män, som jag skulle kalla helt vanliga män. Vanliga snubbar med vanliga jobb, något eller några barn, en fru eller flickvän för det mesta. De jobbar sina jobb, dag ut och dag in – men är inte det minsta nöjda med sina jobb. Eller lönen. Men inför alla förslag jag ger på förändring, så finns det alltid en bortförklaring. Minst en. Det är fel tid i livet, eller så är de för gamla, eller ska vänta på vårdagjämningen eller att huspriserna ska öka. Eller sjunka. Frågar jag dem efter några öl låter det annorlunda, då finns hoppet plötsligt där. Och ”på måndag” är det minsann dags att ta itu med sin barndomsdröm. Händer det något när ruset går över? Nej, oftast inte.

När boven är utsedd kan du sätta dig i soffan igen

Det är ju värre när en själv snackar utan att göra, så därför är det vanligt att någon annan får skulden för att personen i fråga inte gör allvar av sin dröm. Kanske är det Stefan Löfvens fel, eller rentav Göran Perssons (han kanske gjorde något på 90-talet som omöjliggör Bosses Däckfirma i nådens år 2018). Kanske är det finanskrisen, eller mediernas, eller den globala uppvärmningens fel, EU:s fel eller bensinprisernas fel. Ja, det är egentligen oviktigt – för när en bov är utsedd, då kan inget göras och då kan man sätta sig i soffan igen. Fram med smartphonen eller TV-spelet och sörpla okonstruktiv dynga tills det är läggdags.

Är du lat och oföretagsam?

Min fråga till dig som läser detta: vill du vara en sån här lat och oföretagsam tölp som skyller ifrån dig på andra? Eller vill du resa dig som en man här och nu, och ta det första stapplande steget mot ditt nya liv? Valet är ditt. Om du väljer att sitta kvar i soffan får du fan skylla dig själv.