Nästan allt som är bra för oss i längden, börjar med smärta och slutar med en belöning. Nästan allt som är dåligt för oss i längden, börjar med en belöning och slutar med smärta.

Varför väljer vi så ofta att ägna oss åt saker som skadar oss i längden, istället för att ägna oss åt saker som gynnar oss i längden? Det enkla svaret är att det som är dåligt för oss ger en omedelbar belöning, medan det som är bra för oss kräver lidande och tid innan belöningen.

Exempel på att välja belöningen först

Cigaretter, porr och snabbmat (svaret finns i namnet) är exempel på snabba belöningar. Alla dessa saker skadar din hälsa på sikt men ger dig en omedelbar belöning i nuet. Men även bland val som kräver ansträngning eller pengar, finns det alternativ som ger snabbare belöningar än andra. Till exempel att ta första bästa jobb du hittar efter gymnasiet istället för att plugga vidare. Att äta piller som gör dig smal istället för att träna, och så vidare.

Vi är den enda arten på jorden som tvingas göra dessa val, eftersom vi skapat en civilisation som gör detta möjligt (läs Lärdomar från Ted Kaczynski). En tiger kan till exempel inte välja mellan att jaga en antilop eller besöka Burger King. Och för våra förfäder fanns inte valet mellan att hugga ved eller se på Netflix.

Exempel på att välja smärtan först

Styrketräning, studier, träffa kvinnor irl, slowfood (återigen i namnet) är aktiviteter som kräver smärta, misslyckanden, uthållighet och framförallt tid. Men alla dessa aktiviteter leder på lång sikt till påtagliga belöningar som är ovärderliga; en beundransvärd och användbar fysik, ett stort utbud av kvinnor att välja mellan, livslång hälsa och längre liv, bland annat.

Att vara smart och effektiv är inte att välja en omedelbar belöning

Hur är det då med att välja hjälpmedel som gör att du mår ditt mål snabbare? Som kosttillskott för träning? Färdiga mallar för mejl du skickar på jobbet? Inlärningstekniker för att minska tiden du behöver studera? Att vara smart och effektiv är inte att välja en omedelbar belöning. Dessa hjälpmedel kan förvisso hjälpa dig att nå dina mål snabbare, men du måste fortfarande arbeta hårt och dessutom utöka ditt kunnande för att använda dessa hjälpmedel.

Välj smärtan först, var effektiv och nöj dig inte med att vara medioker!