Energioptimering går ut på att spara energi på oviktiga ting, för att användas till viktiga ting. Ett slöseri med energi är onödigt känslomässigt engagemang, som kommer från onödiga åsikter.

Vi har tidigare berättat om att begränsa antalet val per dag, för att spara energi. Åsikter och känslomässigt engagemang är även de energitjuvar av rang, och därför är det viktigt att du inte lägger din tid på sådant som inte ger dig något. Här kommer några råd.

Hur kan det vara så lätt att ha åsikter?

När jag jobbade som journalist höll jag en gång på med ett reportage om övervakningskameror. Efter ökad skadegörelse var det på tapeten att övervaka skolor och skolgårdar nattetid. Detta var många lokalpolitiker för, och det var någon som talade sig varm för kamerorna. Vi behövde dock en kritisk röst för att bemöta för-sidan.

Min garvade och halvt cyniska redaktör sade ”ring till vad-han-nu-hette”. ”Men är han emot kamerorna då?” undrade jag. ”Han är emot allt!” förklarade redaktören. Mycket riktigt var politikern (en vänsterpartist vad jag minns) emot kamerorna. Han var rentav väldigt emot dem. Jag funderade i mitt stilla sinne hur människor kan ha så lätt att ha åsikter, och om precis allt.

Måste man ha åsikter om allt?

Just på tidningsredaktionen fanns det gott om åsikter, speciellt bland de som jobbade med opinionsbildning. Det kunde gälla medlemskap i EU, vargjakt, poliser, skatter, smaken på snus eller vilket märke som är bäst på julmusten. Idag jobbar jag inom reklamvärlden, men ser liknande mönster även där. Framförallt vad gäller sport, idrottslag och olika spelare. Jag är lika förbryllad nu som då.

Vad är det som gör att människor har så starka åsikter? De som drivs av ideal strävar så klart åt ett visst håll, och politik går i mångt och mycket ut på att ha åsikter. Men alla andra? Hur kan man bli känslomässig och gå till handgemäng gällande vilket fotbollslag som är bäst? Jag pratar inte om det som uppstår i folkmassor, utan ilskan över fikabordet.

Vad jag vinner på att ha få åsikter

Jag är en man med relativt neutrala värderingar, speciellt inom ämnen där jag inte har så mycket kunskap. Sport och sådant har jag inga åsikter om, helt enkelt för att jag saknar intresse för sport. Det finns dock ämnen där jag haft åsikter, men där jag medvetet backar nu. Framförallt vad gäller politik.

När jag har dragit mig tillbaka från att läsa nyheter har humöret dämpats, samtidigt som aktivt utövande av stoiska metoder har gett mig bättre kontroll över känslorna. Men insikten har väckts, att det finns mindre att utöva kontroll över om det finns färre åsikter överhuvudtaget. Det kräver energi att undvika ilska, och att praktisera stoiskt sinnelag.

Således har jag börjat fundera på om jag alls behöver tycka något i vissa frågor. Många utrikespolitiska frågor ignorerar jag helt. Vissa andra frågor är viktiga för mig, men jag är för okunnig och inte villig att lägga tiden som krävs för att vara insatt. Då får jag förlita mig på experter, kort och gott. Den som vill vara insatt i allt kommer inte att ha tid med sina egna viktiga projekt.

Ifrågasätt dina åsikter

Är du arg över andra människors åsikter? Lösningen kan vara att sluta bry dig om frågan som sådan. Är det värt att vara ilsken över allt som Stefan Löfven säger? Om att fel person vann i ”Mello” eller att fel person fick priset för den där bedriften i TV. Går du ständigt runt och är frustrerad och arg över att saker inte är som de borde, enligt dig?

Fundera på om du alls borde bry dig om dessa ämnen. Fundera på vad du vinner på att ha en viss åsikt. Är det värt det? Vad ger det dig? Om din åsikt kan hjälpa dina närmaste till ett bättre liv, för att den får dig att kämpa, är den rimligen värd att ha. Men om du sitter och retar upp dig, beter dig ovärdigt och egentligen inte gör något som förändrar saker och ting, varför inte bara släppa alltihop?

Vilka åsikter bör vi ha?

Svaret är enkelt: Åsikter som får oss att agera på ett sätt som är gynnsamt för våra mål/värderingar. Leder åsikten till något av värde? Vad som är värde får du själv avgöra, men ifrågasätt och se vad som händer. Självklart finns inget rätt och fel, annat än utifrån vem du är och vad du vill.

Detachment

Här kommer ett engelskspråkigt begrepp som saknar en vettig svensk variant. Detachment handlar om att släppa taget om saker och ting, att bara låta dem vara vad de är. Världen är inte perfekt, och andra människor och deras reaktioner är det inte heller. Vänj dig vid detta, och förlåt världen för vad den är. Låt din koppling till faktumen i livet försvinna bort, likt en drake vars lina du kapat. Eller för att ta en mer drastisk symbolik: kapa förtöjningen till det skenande lokomotivet, för att slippa släpas efter det.

Acceptansen är lösningen på detta med åsikter. Låt saker vara vad de är. Som jag sade till min son, som undrade vad jag tyckte om något (vad har jag glömt): ”Jag tycker ingenting. Vi kan se en påse och tänka att det är en påse, men vi behöver inte välja om den är bra eller dålig. Den bara är.”