Andlig och mental utveckling

Inse när du bör släppa taget – sunken cost fallacy

När du investerat mycket tid, pengar eller känslor i något eller någon, kan det ofta vara svårt att släppa taget även när du vet att du borde göra det.

På engelska brukar detta kallas “sunken cost fallacy”. Vi tror att något är värt att hålla fast vid, eftersom vi spenderat så mycket resurser på det genom åren. Förflutna investeringar skapar en känslomässig koppling som gör att du inte tänker klart om framtiden.

Sunken cost fallacy, exempel med en usel dator

Du köper en dator du hoppas ska vara bra. Men så märker du att ljudet är värdelöst, så du köper till ett par extra högtalare. Efter ett tag märker du att datorn har för lite minne, så du köper en extern hårddisk.

Trots detta är datorn väldigt långsam, och du får höra av en vän att det beror på en svag processor som behöver bytas.

Vid det här laget kanske du inser att du köpt en dålig dator, och att det skulle vara billigare i längden att investera i en helt ny. Men nu har du redan investerat så mycket pengar i datorn, och att sälja den skulle innebära att du erkänner ditt misstag.

En dålig affärsidé

Du går och handlar i ditt lokala centrum och tänker “om det bara fanns ett bageri som gjorde färskt surdegsbröd”, en vän föreslår att du själv borde starta ett och dina vänner lånar dig pengar som startkapital.

Efter något år är butiken på plats. Den första veckan kommer många kunder, men efter ett par månader verkar kunderna ha försvunnit. Du lånar ännu mer pengar och annonserar för din butik i radio och lokaltidningar. Trots detta går du back.

Du inser nu att även om du säljer butiken för dubbla investeringskostnaden kommer du gå back. Men istället för att göra lidandet kort, väntar du ytterligare några månader med att sälja tills du blir tvungen. Då har du dragit på dig själv ännu mer skulder.

Ett destruktivt förhållande

Sunken cost fallacy gäller inte bara ekonomiska investeringar. Du träffar en kvinna genom gemensamma vänner, och ni börjar dejta. De första veckorna är ni lyckliga tillsammans, och efter ett år väljer du att fria till henne, hon tackar ja.

En tid senare börjar hon förändra sitt beteende, gömmer mobilen, är ute med “tjejkompisarna” till morgonen därpå. Till slut bekräftar en gemensam vän att hon varit otrogen. Men du minns era fina stunder och föreslår därför parterapi.

Trots terapin fortsätter hennes sena utekvällar, och du får fler bevis på otrohet. Men nu har ni varit tillsammans i över två år, ni bor tillsammans och har genomgått lång terapi. Trots att alla ber dig lämna henne, vill du inte ge upp. I slutändan gör hon slut med dig och ökar förödmjukelsen.

Riv av plåstret eller förlora år av ditt liv

Jag har personligen förlorat många år och hundratusentals kronor genom att stanna i destruktiva förhållanden, kämpa för hopplösa idéer och stanna i ointressanta utbildningar som inte gett någon utdelning. Hade jag bara erkänt för mig själv tidigare att dessa slag var förlorade, hade jag besparat mig mycket tid och lidande.

Hur avgör du när du bör släppa taget?

När en god vän, familjemedlem eller bara din magkänsla säger dig att du gjort en dålig ekonomisk eller känslomässig investering, och att du borde dra dig ur. Då är det dags att börja väga nackdelar mot fördelar med din investering. Men utöver detta bör du även räkna på möjlighetskostnader, vilka möjligheter du missar genom att fortsätta satsa på något som inte verkar till din fördel.

Tidigare artikel

Din feminina sida som man

Nästa artikel

Du kan inte tänka dig till framgång - agera nu

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. februari 22, 2020 at 3:10 e m — Svara

    Varför tar du inte upp problemet?

Kommentera