Vilken är den historia du berättar om dig själv i ditt huvud? Vilka är de ordval som finns i dina tankar? Vad är det du låter ta mest plats av allt under en genomsnittlig dag? Genom att styra detta kan du styra hur du mår, och vem du blir.

Du umgås mest med dig själv

”Man blir som man umgås” sägs det, och mycket ligger i detta. Du är genomsnittet av de fem personer du umgås mest med. Det finns dock en sjätte person som du umgås med dygnet runt: dig själv. Detta umgänge är det mest avgörande för vem du blir, och hur du agerar.

Det finns ingen person som du pratar med så mycket som dig själv. Pratet är oftast tyst förstås, men det är ett ihållande pladder som sker inuti huvudet. Inte sällan är det pladder som handlar om negativa egenskaper hos dig själv, irritation på andra människor och jämförelser mellan företeelser.

Vad säger du i dina tankar?

En stor del av behållningen med meditation är att bli medveten om sina egna tankar och tankemönster. För ofta är det inre pladdret något som går av bara farten, och en stor del av det är upprepningar. Jag läste någonstans att 80% av våra dagliga tankar är sådant vi tänker ofta.

Genom att meditera kan du bli medveten om dåliga ovanor, och tankemönster som är destruktiva. Missnöje, skam, irritation, sorg eller apati. Det finns mycket som kan dyka fram. Mitt råd är att börja med meditation så fort som möjligt. Det är definitivt inget new age-flummeri. Läs mer i Ernsts artikel om meditation här.

NLP – ovetenskapliga dumheter eller något vettigt?

Inom neurolingvistisk programmering jobbas det med att förändra tankemönster, bland annat genom att ändra ordval. ”Problem” blir ”utmaning” är ett trivialt exempel som förmodligen får dig att förstå vad det hela handlar om. Men jag rekommenderar att googla på NLP och läsa mer.

Personligen tror jag att det finns mycket att hämta från denna metod, och jag skulle inte vilja avfärda det som ovetenskapligt strunt som vissa gör. Men det gäller att vara medveten om att det inte är nyckeln till universum. Att börja tänka ”utmaning” istället för ”problem” och liknande, det är jag övertygad om att bara är sunt. Förändra dina ordval i tankarna så mycket det går, och sträva bort från destruktiva ordalag.

Avdelningen signalsubstanser

Förenklat: om du tänker stressande tankar skapas stresshormonet kortisol i kroppen. Om du istället tittar på en bild på dina barn eller tänker på stunder i livet som gav dig lycka, då skapas istället oxytocin (välmåendehormonet). Kortisolet gör att du presterar bättre i små doser, men över lång tid leder stressen till negativa effekter.

Genom att ta kontroll över dina tankar kan du få ner stressen till en rimlig nivå, och få bättre resultat. Genom att hålla konstruktiva tankar i huvudet ökar även chansen att du uppnår något bra. Den som går runt och tänker på att allt är becksvart, kommer inte att få lika många snilleblixtar som en konstruktivt inställd och välmående man.

Rätt personer och rätt inspiration

Se till att välj dina närmaste med omsorg, för de kommer oundvikligen att påverka det som händer inuti ditt huvud. Därmed styr de på sätt och vis dina tankar. Samma sak gäller din inspiration. Sitter du och läser nyheter, eller tar du del av böcker och filmer inom personlig utveckling?

Vidare, äter du sådant som får din kropp att må bra? Eller trycker du i dig chips och folköl? Tar du hand om din kropp med hälsosam fysisk träning, eller låter du den sjunka ner i soffan likt en gravid valross framför Netflix? Även detta styr indirekt vad som händer i din hjärna.