Hur vet jag om du är en man med karaktär? Om du lever fullt ut? Om du är en man med ett syfte? Det finns tre frågor att ställa som kan avgöra detta.

Föreställ dig senaste gången du var på någon form av tillställning eller fest där du träffade andra män du inte kände sedan tidigare. Vad pratade de om? Hur presenterade de sig själva? Sa någon av dem något tillräckligt intressant för att du skulle minnas det en vecka senare?

De flesta människor är outsägligt tråkiga eftersom de saknar driv och visioner. Men hur står det till med dig? Skiljer du ut dig från massan? Här vill jag ta upp några frågeställningar som kan hjälpa dig att avgöra det.

1. Du fastnar med miljardären i hissen – vad är din pitch?

Om vi föreställer oss det osannolika (men inte omöjliga) scenariot, att du fastnar i en hiss med en extremt rik och inflytelserik man. Du vet att om han investerade i ditt företag, kampanj eller rörelse, skulle det förändra ditt liv för alltid. Vad är din pitch?

För den som inte känner till det engelska ordet pitch (kasta på svenska) så handlar det om en kort berättelse/presentation av dig själv, din bakgrund och vad du vill göra eller uppnå.

Låt oss säga att du har en affärsidé du vill sjösätta men du behöver kapital, då måste du på ett kortfattat och engagerande sätt förklara varför någon skulle vilja investera i detta och varför du är pålitlig. Om du inte har en pitch, eller ens en ide att pitcha, då är det dags att ta reda på vad ditt syfte är i livet.

2. Vad är din historia?

Det finns olika nivåer på den här frågan, det kan vara så enkelt som vad gjorde du förra helgen? De flesta män svarar nästan alltid med något väldigt alldagligt ”äh jag tog några bärs med polarna på sportbaren”. Men det kan även vara en fråga som lämnar utrymme för en längre utläggning (men inte för långt), som ”hur kommer det sig att du gör vad du gör?”.

” Om du gör intressanta saker, har du intressanta saker att berätta”

Om du vill ha intressanta historier att berätta behöver du göra två saker.

1. Du måste leva ett intressant liv. Mannen som förbereder sig på att bestiga Mount Everest är betydligt mer intressant att lyssna på än killen som spenderar helgerna med att spela tv-spel.

2. Du behöver lära dig att kommunicera på ett engagerande sätt med auktoritet, läs även ”vad är frame?”.

3. Vad är dina planer och mål i livet?

Den tredje och kanske viktigaste frågan är ”vad är dina livsmål?”. De flesta män har inga långsiktiga mål alls, om de blir tillfrågade svarar de oftast något generiskt i stil med ”jag vill må bra, tjäna pengar och ta hand om familjen”, inget fel på detta iofs, men inte heller överdrivet inspirerande. Jämför detta med svar jag fått från några unika män:

”jag vill skapa ett institut för att bevara det tibetanska språket och kulturen”, ”jag vill skapa ett självförsörjande samhälle som enbart lever på biodynamiskt odlade grönsaker”, ”jag vill bygga och segla med ett vikingaskepp som Leif Eriksson till Vinland” (han lyckades med det).

Varför ska jag behöva imponera på andra?

En del som läser detta kanske tänker ”varför ska jag behöva ha en massa historier för att imponera på andra? Det ska du givetvis inte, historierna är en bonus. Men om du inte har några intressanta svar på dessa frågor, vad säger det om ditt liv? Om du är nöjd med att vara medioker och leva svensson-liv är det en sak, men då hade du förmodligen inte läst denna artikel nu.

Viktigaste anledningen till att ha bra svar på dessa frågor är givetvis för din egen skull. Men vill du kunna demonstrera högt värde till ditt nätverk och även attrahera kvinnor av hög kvalitet, kommer svaren på dessa frågor göra en stor skillnad på en jobbintervju, på en dejt eller vid ett event.

Läs även:

Fyra saker som höjer dig över massan av män
Ytterligare fyra saker som höjer dig över massan av män