En stor del av våra tankar består av inre pladder. Vi beskriver vad vi ser med ord, och håller ständigt låda som vore det en inre speakerröst. Detta drar dock energi i onödan och är något vi bör sluta med.

Språket har, tillsammans med religion, utvecklat människan och gjort det möjligt att bygga samhällen större än 150 personer (som brukar anges som det maximala antalet vi kan ha meningsfulla relationer tillsammans med). Med språkets hjälp har vi kunnat nedteckna lärdomar och traditioner, och överfört dem till varandra över många generationer. Med språket har vi samarbetat, utvecklat idéer och skapat de mest fantastiska ting.

Med detta sagt är språket ett fantastiskt verktyg, och utan det skulle vi inte kunna ta del av alla böcker och annan information som vi använder för utbilda och förbättra oss själva.

När språket blir problematiskt

Språket frigör och gör det abstrakta begripligt, men kan också begränsa. Ordet ”jordgubbe” motsvarar på intet sätt vad en jordgubbe verkligen är, och det är lätt att glömma. Eckhart Tolle beskriver det i ”En ny jord” som att vi täcker över livets stora mysterier med förenklade etiketter.

Än mer problematiskt blir det när dessa etiketter används för allt vi ser. Istället för att verkligen betrakta jordgubben säger vi i våra huvuden: ”rund”, ”röd”, ”söt”, ”bär” och så vidare. Jordgubben som helhet går förlorad, på ett sätt.

Ta bort babblet inombords

Inre babbel, att vi ”pratar högt” i våra huvuden är något som meditation är en bra medicin mot. För vi tjattrar en hel del, och 80% av tjattret är av återkommande natur. Vi tänker samma tankar om och om igen. Bättre då att vara tyst i huvud, och bli bättre på att verkligen förnimma.

För att knyta ihop säcken med det tidigare: en hel del av det inre babblet är just rabblandet i ord av det vi ser. Det är inte nödvändigt att säga ”röd bil” om du ser en röd bil. Men ändå är det vad hjärnan ofta gör. Nu är detta väldigt förenklade exempel, men jag hoppas poängen går fram. Du behöver inte säga till dig själv i ord vad du faktiskt redan sett eller hört.

Så får du bort den inre speakerrösten

Meditation är en kraftfull metod för att bli medveten om sina egna tankar, och därmed tankepladdret som drar en hel del energi från vettigare saker. Därför är meditation, framförallt tekniken noting som lärs ut i appen Headspace min främsta rekommendation.

I övrigt rekommenderar jag aktiv träning. Lär dig att observera utan att beskriva i ord vad du ser. Bara ta in en vacker vy, musik eller något annat. Låt det komma in i din hjärna, men utan att jämföra, beskriva eller värdera. Du behöver inte ha åsikter om allt.

Lyssna även på min podd om detta: