Varje dag består av uppoffringar. Vissa av dem tänker vi knappt på att vi gör, men faktum är att hälsa och välmående ofta riskeras. Är du medveten om dina uppoffringar, och motiveras de av slutresultatet?

När du jobbar över för femte gången på grund av en krånglig och otrevlig kund. När du känner olust och stress i kroppen på väg hem från träffen med ”vännerna”. När det ideella åtagandet leder till att du får träffa dina barn betydligt mer sällan. När den billiga bilen du köpte visade sig kräva betydligt mer handpåläggning än du hoppats. När din partner skäller på att du aldrig har tid att hjälpa till.

Ovan är bara några exempel på tillfällen då bitterhet och irritation ligger nära till hands, när känslan av ”det var inte så här jag ville att livet skulle bli” infinner sig. Den känslan är sällan konstruktiv, och löses med konstruktiva åtgärder som att prata med ditt manliga nätverk, träna eller skapa. Men den viktiga frågan är: är bitterheten och irritationen värd det? Helgar ändamålet medlen?

Uppoffringar är inte gratis – dina handlingar har ett pris

Du är en man av värde, och varje handling från dig har ett pris. Den som får din hjälp ska ha vett att visa tacksamhet, och du ska inte ta någon skit från vare sig arbetsgivare, kunder eller partner. Ändå är det där med att vika ner sig och stå med mössan i hand något som är alltför vanligt.

Det undergivna beteendet kan lätt leda till passiv aggressivitet, som förr eller senare sipprar ut oavsett hur väl du döljer den under spelad ödmjukhet. Detta är något som en niceguy ofta gör sig skyldig till. Ett av dessa herrars stora misstag är att inte vara ärliga med sina intentioner, något som drabbar dem själva och deras omgivning.

Var tydlig med ditt värde

Det är ganska enkelt att lösa det här problemet med att du sliter utan att få tack. Du behöver helt enkelt visa din omvärld värdet av dig och det du gör. Om en kund är besvärlig och stressar dig får du upplysa honom om dina gränser, vilken tid du slutar på dagen och vad du kräver av honom för att du ska kunna göra ditt jobb ordentligt. Du bör även tala om den negativa inverkan det stressande beteendet har.

När det gäller partners, barn, ideella åtaganden och liknande får du ställa dig själv frågan: är det värt att spendera mindre tid med dina nära och kära? Är det projekt du jobbar med värt det på lång sikt? Kanske är det något som gynnar hela dina familj, kanske är det något som endast boostar ditt ego. Det vet bara du. Fundera över saken, och se till att sluta med allt som inte gynnar dina nära och kära.

Vilka är dina värderingar?

Fundera över vad som är värt något i livet, vilka mål du har som person och vad du står för. Ställ dina projekt och åtaganden i relation till dina värderingar. Passar allting ihop med varandra? Är dina projekt förenliga med dina värderingar? Gynnas de mål du satt upp för dig själv av dina projekt och delmål?

Oavsett om du tror på ett efterliv eller inte, är varje sekund av ditt liv något du aldrig får igen. Se till så att din tid spenderas på rätt sätt, och att varje droppe blod du blöder är värd att offra för det högre ändamålet. Gynnas du på lång sikt av att uthärda tillfällig smärta?