I de flesta situationer i livet vinner du på att inte avslöja vad du vet, eller vilken som är din avsikt. Personligen har jag vunnit mycket på att odla en fasad som är svår att läsa av. I den här artikeln får du några praktiska råd kring varför du bör ha ett pokerface, och hur du kan bli bättre på det.
Vad innebär pokerface?
Först och främst, ordet kommer från kortspelet poker. Du som har spelat poker (inte online, utan vid ett bord) vet att strategi, bluffande och” bettande” är huvudingredienserna, följt av bra minne och sannolikhetstänkande, medan tur med korten har underordnad betydelse. Det handlar mycket om att agera oförutsägbart, och samtidigt avläsa sina motståndare. Det är ett psykologiskt spel. Att ha ett pokerface är helt enkelt att vara svår att avläsa utifrån.
När kan du ha nytta av att ha ett pokerface?
I affärer är det alltid bra att kunna framträda professionellt, artigt och avslappnat. Även om du innerst inne känner att du vill slå den du gör affärer med på käften kommer du att vinna på att dölja detta. Varför? Dels för att du skämmer ut dig genom att vara känslomässig, dels för att din affärspartner blir mer på sin vakt om du är öppen med dina känslor. Kanske missar du rentav affären. I vissa länder, som exempelvis Japan, är det ytterst ofint att bli arg i den här typen av situationer. Medan sydeuropeiska länder har en mer liberal syn på känslosvall.
Självklart är pokerface även bra att ha i ett förhållande. Den som tänker efter en extra gång innan en reaktion, kommer att äventyra sitt förhållande i mindre utsträckning. Jag har själv varit med om både effekterna av att få utbrott, och att hålla inne med dem. Det sistnämnda är att rekommendera, då det kan ta flera dagar av återhämtning efter en häftig konflikt. Därmed inte sagt att det inte kan vara befogat med en rejäl studie i grottbjörnsraseri.
Mer avancerad teknik: vetskap utan agerande
Den som praktiserar stoicism (länk) kommer troligen att sköta detta med pokerface bra. (Läs artikel om stoicism här). I mångt och mycket handlar det om att lägga band på sina känslor. Om självkontroll och självbehärskning. Ovan exempel är egentligen självklarheter. För egen del är det ”dold kunskap” som är den stora vinningen med pokerface-teknik. Det handlar om att snappa upp och undersöka, om att veta – utan att visa att du vet. I praktiken om att gå runt och bära på information som är svår att bära på, för att kunna bruka den till något som är en vinning i förlängningen.
Med risk för att det ovanstående låter väldigt luddigt, tar jag här ett exempel. Du och din affärspartner jobbar med ett gemensamt projekt, men du hör rykten om att han tänker sälja sin del utan att prata med dig. Du vet inte om det stämmer, men det gör dig mycket arg. När du träffar din partner nästa gång har du två val: 1) att fråga honom rakt ut och 2) att hålla dig lugn för att du behöver mer kött på benen, för att du faktiskt behöver undersöka hur det ligger till.
Vidare undersökning
Om du väljer att inget säga, kommer du att behöva ägna dig åt en egen liten utredning under radarn. Om detta kan skrivas mycket, men vi väljer att inte göra det nu. Ämnet som sådant är kontroversiellt, och om du vill diskutera vidare rekommenderar vi att du tar kontakt med någon av personerna bakom Maskulint.se och ber om att få bli insläppt i vår privata Facebook-grupp. Obs! Full sekretess råder där inne, och vi släpper inte in konton som inte använder sina riktiga identiteter.
Fördelen med rak ärlighet
Fördelen med det första fallet är att du får ur dig känslor som förstör ditt humör. Du är också väldigt ärlig och uppriktig med din oro. Samtidigt kan din partner, om han är oskyldig, känna sig påhoppad. ”Hur kan du tro något sånt om mig?” är en fråga du kanske får höra.
Fördelen med pokerface-metoden
Fördelarna med att hålla funderingarna för sig själv är flera. För det första kommer din partner inte att känna sig påhoppad, och om ryktena inte stämmer kommer du inte att ha kommit med falska anklagelser. Detta gynnar er fortsatta relation. Om han är en ful fisk som försöker lura dig, ja då kommer han att tro att du inget vet och därmed kanske göra avslöjande misstag längre fram. Om du däremot visat din misstanke, kommer han att dölja sina spår bättre.
Hur du blir mindre förutsägbar
- A och O för den här typen av utveckling är självkännedom. Du behöver helt enkelt iaktta dig själv i olika situationer, och notera hur du rör dig om du bär på olika känslor. Fråga gärna en nära vän om hjälp. Ni kan iakttag varandra, och sedan delge varandra iakttagelser.
- Litteratur av olika slag rekommenderas: Henrik Fexeus är en svensk som har mycket intressant att säga om ämnet. I övrigt är stoiska läror givande att studera, liksom även böcker om meditation som Eckhardt Tolle. Meditation är nämligen ett mycket bra sätt att bli mer medveten om kropp och beteenden.
- Träning. Öva på detta. Se det som en sport. Vad du behöver vara medveten om är att meditation och annan känslokontroll behövs extra mycket, om du väljer tekniken där du bär på information.