Mod är att trotsa en rädsla. Det är att ta en risk där förlusten är kännbar. Det är att sätta sig själv på spel, för ett högre syfte. Har du mod?

”Den som är modig vågar göra sånt som andra inte vågar” har jag hört som försök på definition, men jag håller inte med. En person som har problem med att gå utanför dörren, som lider svårt att fobi eller ångest, och trotsar den rädslan, är modigare än en orädd bergsklättrare. Vad jag vill säga att mod är relativt, till din utgångspunkt.

Hitta dina rädslor

För att växa behöver du ständigt korsa din egen gräns. Du behöver göra saker som du känner dig skraj över. Flytta den där gränsen gång på gång. Till slut har du flyttat den långt, och det som förr skrämde dig kommer att vara vardagsmat. Du kommer att ha blivit starkare på kuppen, och mer orädd. Betydligt mer orädd.

Mitt eget exempel om mod

Jag var en väldigt orolig och nervös ung man. Det där med att hamna i fokus i klassrummet gillade jag egentligen inte, och att tala inför klassen/gruppen var det värsta som fanns. Ändå fattade jag det här i högstadiet, att jag kommer att utvecklas om jag utsätter mig för det som känns obehagligt. Vilket jag gjorde.

Vad hände sen?

Jag blev van att prata inför grupp. Det blev till slut inte jobbigt längre, och detta var ju bra i sig. En bonus blev insikten om att jag faktiskt kan flytta mina egna gränser, vilket då även skedde på andra områden. Andra personer märkte detta, och i vissa sammanhang betraktades jag som en ledare.

Vad är jag rädd för i dag?

I dag är jag rädd för att mina barn ska råka illa ut, och jag är även ibland bekymrad över nära och kära och deras hälsa. När det gäller barnen vet jag att samma hårda läxor som jag lärt mig, är den rätta medicinen för att de ska klara sig bra i livet. Jag vill att de ska vara modiga, och inte låta sig hållas tillbaka av sin rädsla.
Läs om den manliga dygden mod här.