Det är inga nyheter för någon att vi på Maskulint rekommenderar avhållsamhet när det gäller nyheter (pun intended). En fortsättning på detta är att hantera alla sina engagemang på samma sätt. Det gäller att välja sina strider.

Välj dina strider på internet

Det är lätt hänt att dras med i politiska diskussioner. Flera av mina nära vänner är engagerade och seriösa personer, och en utmaning för den typen av människor är just att inte dras med i samhällsdiskussioner. Här ligger en av anledningarna till att låta bli nyheter. Men vi bör även låta bli att diskutera med så kallade troll.

Genom att gå in i diskussion med en person som endast diskuterar för förströelse, retas eller fördriva tid (eller för att vinna sin egenpåhittade debatt), kan du vara rätt säker på att slösa bort din tid. En person som inte lyssnar på förnuft och som inte diskuterar för att komma fram till något, bör du genast avlägsna dig från. Hur många armhävningar hinner du med på den tid det tar att tjafsa med en drygskalle?

Undvik frestelsen att bråka med ”vita riddare”

Det finns en speciell kategori internet-troll som ständigt kommer till folks räddning. Om det inte är kvinnor, så är det någon annan grupp som ”riddarna” ser som svaga (vilket de aldrig skulle erkänna – men den som inte är svag behöver ingen vit riddare). Jag vet flera som är väldigt ihärdiga med att bråka med folk som kommenterar under nyhetsartiklar. De kan ägna timmar åt detta. Vanliga ämnen är feminism, invandring, vargjakt och allmän politik. Under dessa artiklar finns alltid oroade och/eller arga personer, som de vita riddare gillar att dumförklara. Och sedan finns de som är betydligt mer sympatiska och istället ger riddarna hårt motstånd med fakta och besk retorik.

Nu är det klart motsägelsefullt att ge sig på folk som har svårt att stava, inte kan uttrycka sig klart i text och så vidare – och samtidigt se sig som en godhetens budbärare. Riddarna är patetiska. Det kan de som bråkar om vargjakt (oavsett sida) vara också. Poängen är dock: oavsett vem du väljer att tjafsa med – riddaren eller hans fiende – så slösar du bort din tid. Gör något vettigt istället. Inga strider kan vinnas på detta vis.

Välj dina strider på arbetsplatsen

Samma sak gäller på arbetsplatsen. Ställ dig alltid frågan vad du vinner på att gå i klinch med konsensus. En arbetsgivare uppskattar ofta en ärlig person, och det finns gott om de som uppskattar icke-populistiska värderingar. Se till att visa vem du är, men se till att det sker på konstruktivt sätt.

Gå aldrig in i en diskussion som inte har en chans att leda till något konstruktivt. Ledtråd: om det handlar om politik eller religion, tänk dig för. Vad kan du vinna i en kamp mot en person som ändå inte kommer att ändra åsikt? I en kreativ jobbdiskussion kan ett gräl alltid leda till något positivt – men samhällsfrågor har liten chans att leda till något bra. Endera dunkar alla varandras ryggar, eller så blir det en ”shit fest”. Men det finns undantag – du får helt enkelt fundera över hur högt det är i tak på din arbetsplats.

Välj dina strider i bekantskapen

Har du galna släktingar? Har de konstiga idéer om hur jorden är skapad eller något annat? Mitt råd är att fråga nyfiket om deras idéer, men aldrig gå i debatt om huruvida de har rätt eller inte. Min personliga inställning är att folk alltid får tro vad de vill, så länge de inte försöker förändra mitt liv på något sätt. Således har jag diverse galenpannor med obskyra konspirationsteorier i min bekantskap. En tvåtimmars-debatt om chemtrails är inte vad du vill ägna dig åt – det finns mer produktiva saker att sig för.

Sammanfattningsvis – ägna tid åt sånt som har chans att leda till något konstruktivt

Fråga dig ofta frågor. ”Vad för konstruktivt kan detta leda till?”. ”Varför gör jag det här?”. ”Vad kan jag lära mig av detta?”. ”Kan detta leda till något bra?”. Låt dem ringa i ditt huvud då och då under dygnet. Undvik allt som har dålig prognos. Ditt liv är för viktigt för att slösa på strunt – även om det kan kännas väldigt viktigt när raseriutbrottet är på väg.

Läs även:

Stoisk hantering av barn
Konsten att behålla lugnet i diskussioner