Vad retar du dig mest på i ditt liv? Vad är du redo att offra för att förändra det?

Det finns ett militärt uttryck som lyder ”det är inte en kulle jag vill dö på”. Detta syftar på att en viss position inte är värd att försvara eftersom det skulle leda till en säker död. Om du till exempel bor i Nordkorea och känner att du vill anklaga landets ledare offentligt för att vara en psykopat, då är det sannolikt din kulle att dö på.

Det finns många kullar i ditt liv.

Men detta talesätt går att applicera på mer än krig och politik. Om du har en partner som varit otrogen mot dig i flera år, och du väljer att stanna med henne kanske i hopp om att det ska förändras. Då är det indirekt något du slösar bort din tid på, din tid går aldrig att få tillbaka, när den är slut då dör du.

Är detta värt att dö för?

Din kulle kan således vara ditt jobb, dina vänner, en familjemedlem eller en passion. Oavsett vad du väljer är din tid begränsad, du kommer att dö, och när den sista skymningen nalkas kommer du att stå på toppen av din kulle och se tillbaka på ditt liv. Då måste du konfronteras med frågan; var detta värt att leva för? Och därmed var detta värt att dö för?

För att besvara den frågan måste du ta flera aspekter i beaktande som.

1. Är detta något jag vill bli ihågkommen för? Om du just nu ägnar all din fria tid åt att kalla politiska motståndare på Twitter för idioter, är detta ett värdigt arv? Är det värt att inkludera på din gravsten?

2. Har jag utnyttjat min fulla potential? Är det värt att fortsätta jobba med något du är halvbra på? Istället för att ta risken och satsa på något du tror att du har en chans att bli mästare inom? Vill du bli gammal och tänka ”tänk om?”.

3. Har du förändrat något? Du kanske är en av dem som anser att den finansiella eliten är ett gäng satanister som offrar unga kvinnor till djävulen och dricker deras blod (jag utesluter det inte) men är detta något du kan förändra?

Det finns många ärorika slag som slutade i förlust. Slaget vid Thermopyle, Alamo, Narva med flera. Men det finns många fler förlorade strider som du aldrig hört talas om, som verkligen var förgäves och inte förändrade något.

När du ger dig in i livets strider försäkra dig om att du står på rätt sida av slagfältet, att soldaten bredvid dig verkligen är din broder och att det du slåss för verkligen är värt att dö för!

Läs även:
Hur du hittar din livsuppgift
Omge dig inte med klåpare
Den som är genuin vinner mitt hjärta