Utöver specialistförband av soldater som slåss i fjärran länder, vars namn vi knappt kan uttala för skäl vi inte är helt säkra över. Finns det någon plats för män som strävar efter att leva som krigare i vårt dagliga liv? Är allt vårt prat om manliga ideal bara meningslöst poserande om vi själva inte befinner oss på slagfältet?

Här på Maskulint har vi ofta en hård ton i våra artiklar. Tal om mod, krig, ära och vikten av hårdhet. Men varför tala om dessa saker i en tid av fred och överflöd? Varför inte bara luta sig tillbaka i soffan med en smaskig sojalatte och kolla på Netflix? Istället för att blicka tillbaka till svunna tider, då män var tvungna av nöd att utveckla kroppar av sten och viljor av järn?

Du vill inte vara en trädgårdsmästare i ett krig

Det finns ett talesätt som lyder ”det är bättre att vara en krigare i en trädgård än en trädgårdsmästare i ett krig”. Krigaren är kanske inte bevandrad bland blommor och trädgårdsarbete, men inget i trädgården kommer att döda honom. Trädgårdsmästaren däremot är totalt hjälplös vid händelse av krig eller vid ett fysiskt angrepp mot honom och dem som står han nära. Skillnader mellan män som förbereder sig själva för krig och de som inte gör det, handlar dessutom om mycket mer än att bara kunna försvara sig i strid.

Fördelar med att leva som en krigare

En sak som slog mig under min militärtjänstgöring var bland annat, hur mycket mer jag fick gjort från klockan sex på morgonen till lunchtid, än de flesta civila män får gjort på en hel dag. Livet som krigare är effektivt och disciplinerat. Några andra skillnader mellan krigare och civilister;

  • krigaren är mer vaksam på potentiella angrepp och katastrofer.
  • Krigaren är bättre mentalt rustad för att hantera angrepp och motgångar.
  • Krigaren är van vid att leva och hushålla med små resurser.
  • Krigaren lägger även stor vikt på att sova bra, träna och äta nyttigt eftersom en krigares hälsa ofta är en fråga om liv och död på slagfältet.

Krig är fasansfullt, men det är livet också

Krig är fasansfullt, det efterlämnar sörjande och skadade. Oskyldiga människor offras. Otaliga män dör. Och motiven bakom krig är sällan rena. Men är inte detta sant för livet också? Oskyldiga människor dör varje dag i sjukdomar, katastrofer och olyckor. Det efterlämnar sörjande och skadade. Vi föds i smärta och förvirring och det är få förunnat att somna in fridfullt när den dagen kommer. Alla vuxna män vet att livet ofta är brutalt och att vi alla dör i slutändan, även om många försöker undvika att tänka på det.

Du kan fortfarande njuta av trädgården

Att förbereda sig för krig är inget nollsummespel. Att leva som en krigare utesluter givetvis inte att du kan ha något fredligare som din passion. Många av världens främsta krigare har även varit poeter, filosofer, konstnärer och filantroper.

Att du är förberedd för det värsta behöver inte heller betyda att du är en pessimist eller en cyniker. Bara för att du tar på dig säkerhetsbältet betyder inte att du utgår från att du ska krocka varje gång du kör bil. Njut av trädgården och var tacksam över att du just nu lever i fred och i relativ frihet. Men fortsätt härda din kropp och vässa ditt vapen, och kom ihåg – att inget varar för evigt.