I boken Outwitting The Devil förekommer begreppet ”drifting”, vilket innebär att passivt glida runt och prokrastinera. Du är troligen inte fullt så skyldig som andra till drivandet, eftersom du läser denna artikel. Men du behöver förmodligen bli bättre på att säga nej till dessa personer i ditt liv.

”Du borde ta det lite lugnt”

Jag har tappat räkningen på antalet gånger personer utan ambitioner sagt åt mig att ta det lugnare. Detta är i regel personer vars enda mål i livet är att spela TV-spel, äta hamburgare, dricka öl, gå på konserter eller något annat som är förenat med nöjen. De blir stressade och känner sig förmodligen provocerade av att jag hela tiden jobbar framåt. Det ”extrema tempot” jag håller stressar dem, det är min teori.

Men jag är inte så upptagen

Hemligheten bakom mitt ”extrema tempo” är att det bara verkar så utåt, för personer som endast lever för nöjen. Jag vet mycket väl farorna med att jobba för mycket, då jag känner flera som blivit utbrända. Jag är ju coach i produktivitet, och självklart är det ingen vinst att ha ett fullbokat liv. Målet med mina metoder är just att få mer tid till reflektion, umgänge med vänner och med familj. Följaktligen har jag gott om navelpillartid.

Därför tror drivarna att jag är upptagen

Sanningen är att jag faktiskt hellre ligger och glor i taket i två timmar, än att umgås med en person som har nöjen som livsmål. Jag lägger inte två timmar på att lyssna på någons gnäll om politiker, dokusåpor och kändisar heller. En ensam skogspromenad slår detta med råge. Men däremot lägger jag gärna mycket tid på att umgås med personer som vill utveckla sig själva, som vill diskutera konstruktivitet och livsråd, som vill bli bättre män. Vad jag gör är att signalera upptagenhet till personer som jag inte vill lägga tid på, medan de med ett hungrigt ödmjukt mindset får motsatta signaler.

Så du ägnar dig inte åt nöjen?

I allra högsta grad gör jag det. Är en filmälskare, tycker mycket om data-/TV-spel och umgås gärna med vänner över lite mat, dryck och cigarrer. Men detta är guldkanter i tillvaron. Det är sånt som jag känner att jag behöver förtjäna, efter att jag har sett till att hålla fanan högt med de viktiga sakerna: mina personliga mål, mina yrkesmål, åtaganden gentemot gemensamma projekt och konstellationer, familjen och vännerna. Om jag istället hade ”firat” hela tiden, utan att göra mig förtjänt av det – då hade dessa nöjen snabbt förlorat sina värden.

Säg nej till dagdrivarna redan i dag

Kom ihåg att du blir som du umgås, att du är genomsnittet av de fem personer du umgås mest med. Frågan är vilka personer du väljer: Ett gäng nöjeslystna dagdrivare, eller hårt arbetande män som tar livet seriöst.