En man utan värderingar är lätt att vilseleda och riskerar att slösa bort sitt liv på meningslösa aktiviteter.

Män kan svara blixtsnabbt om du frågar: vad är din favorit tv-serie? AIK eller Djurgården? McDonalds eller Burger King? Hårdrock eller Hip hop? Och så vidare. Fråga något djupare som: vad är ditt mål i livet? Vad tror du på? Vad är din livsfilosofi? Då får du bara ett ”hmm” till svar, en lång tystnad eller någon floskel från valfri Hollywood-skådis.

Men när vi läser biografier över stora män från historien eller nutiden, vare sig det handlar om idrottsstjärnor, politiska ledare eller vetenskapsmän. Då finner vi att de har några saker gemensamt: De har en stark identitet, de vet vad de vill uppnå och kanske framförallt: de har starka värderingar.

Hur etableras starka värderingar?

Värderingar etableras och stärks genom kunskap, erfarenheter och repetition. För en vegetarian kan en viktig värdering vara att inte döda andra levande varelser. Denna värderingen kan ha sin grund i att hans föräldrar var vegetarianer och de upprepade ofta hur det är fel att äta kött (repetition).

Han kanske såg ett djur slaktas och tog illa vid sig (erfarenhet). Därefter började han läsa om djurens förhållanden i slakthus (kunskap). Alla dessa faktorer blir som pelare i hans övertygelse, och med tiden blir det en principsak att inte bryta mot detta.

Det du avskyr kan ofta vara en ledtråd till vad du värderar

Om det kryper i hela din kropp av irritation när du kommer till ett städat hem, är troligtvis ordning och reda en viktig värdering för dig. Om du blir förbannad när någon propagerar för droger, då är troligtvis hälsa en viktig värdering. Om du känner ett behov av att rätta någon som kommer med påståendet att kön bara är en social konstruktion, är troligtvis traditionella könsroller viktigt för dig.

Du kan givetvis hitta dina värderingar genom att reflektera över vad du tycker om. Men du måste skilja på vad du tycker är kul och vad du verkligen brinner för. Att titta på Netflix är troligtvis inte en grund för något djupare värde.

Identifiera och skriv ned fem av dina viktigaste värderingar

Det kan lika gärna vara fyra eller sex värderingar, det viktiga är att de täcker de viktigaste områdena i ditt liv, men att de inte blir så många att du har svårt att tänka på dem regelbundet. Några exempel:

  1. En sund själ bör leva i en sund kropp.
  2. Blod är tjockare än vatten, familjen kommer alltid först.
  3. En man bör vara välklädd och föra sig med stil utav respekt för sig själv och andra.
  4. En man bör vara lojal mot sin stam, och aldrig låta dåliga ord mot en broder gå omärkt förbi.
  5. Naturen är mitt tempel, vi bör ta hand om och hedra moder jord.

Hur dina värderingar kan vägleda dig vid stora beslut

Om vi utgår från min lista med exempel på värderingar och tar ett par exempel på utmaningar som kräver beslut.

  1. Några vänner hör av sig och vill att du följer med på en fest där det kommer serveras droger och skräpmat, då lyssnar du till din värdering om en sund själ i en sund kropp och tackar nej.
  2. En vacker kvinna du trånat efter undrar om du vill följa med henne till en weekend i London, men du har lovat din bror att hjälpa till och flytta då. Då lyssnar du till ”blod är tjockare än vatten”.
  3. Din sociala cirkel hånar dig för vad de tycker är en överdrivet snofsig klädsel. De försöker pressa dig till anpassning efter deras egna slafsiga och mediokra ideal. Då minns du din värdering om att en man alltid bör vara välklädd.

När dina värderingar krockar med varandra

Du får reda på att en vän till dig brukade ägna sig åt ett beteende du föraktar, och för dig ligger det ett värde i att inte umgås med människor som strider mot din moral. Men du har också en värdering som säger att alla människor förtjänar åtminstone en andra chans.

I detta läge kan det vara värt att rangordna dina värderingar för att veta vilken du bör lägga störst emfas vid. Lycka till!